Julska zavjera: Šta bi bilo da je Klaus uspio?

B92
Julska zavjera: Šta bi bilo da je Klaus uspio?

U Njemačkoj se danas obilježava godišnjica Julske zavjere kojom su zavjerenici na čelu sa Klausom fon Štaufenbergom pokušali da ubiju nacističkog lidera Adolfa Hitlera, 20. jula 1944. godine.

Počast se odaje učesnicima u neuspjelom atentatu na Hitlera pre 75 godina i vođi Operacije Valkira, grofu i pukovniku Klausu fon Štaufenbergu.

Ta operacija, nazvana i Julska zavjera, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika i civila, najpoznatije je djelo otpora Hitlerovom režimu.

Oficir i aristokrata Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. godine ostavio torbu sa eksplozivom na odloženo aktiviranje tokom sastanka u glavnom štabu Firera u blizini Rastenburga, sada u Poljskoj.

Atentat nije uspio i državni udar je sprečen. Hitler je zadobio lakše povrede, a tri učesnika zavjere, među kojima je i sam Fon Štaufenberg, streljani su iste večeri u Berlinu.

“Oni koji su djelovali 20. jula za nas treba da budu primjer”, rekla je nedavno njemačka kancelarka Angela Merkel.

Fon Štaufenberg je pokušao da ubije Hitlera sa tašnom-bombom 20. jula 1944. godine, ali je on preživio atentat, jer je masivni sto sprečio puno dejstvo eksploziva.

Zavjerenici su pogubljeni istog dana.

Zbog ključne uloge u ovoj zavjeri Klaus fon Štaufenberg danas se u Njemačkoj slavi kao heroj i simbol otpora nacističkom režimu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana