Десет година од смрти Гадафија

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ТРИПОЛИ - Бивши либијски лидер Моамер Гадафи убијен је на данашњи дан прије десет година, а на улазу у град Бани Валид и даље стоји његов велики портрет.

Побуњеници су убили Гадафија у његовом родном граду Сирту 20. октобра 2011. године, само неколико мјесеци након што је уз подршку НАТО-а окончана његова владавина дуга четири деценије.

Бани Валид је упориште племена Варфала које је било највећи и кључни стуб Гадафијеве власти и подржавали су га до самог краја.

„Муамер Гадафи је симбол. Увијек смо га подржавали“, рекао је један од мјештана Мухамед Даири.

Град Бани Валид налази се на ивици пустиње Сахаре, има око 100.000 становника и удаљен је око 170 километара југоистично од Триполија.

На десету годишњицу од смрти Гадафија, Либија се припрема за изборе у децембру што је дио мировног процеса који предводи УН, али бројни мјештани Бани Валида су скептични и више наде полажу у стари режим него у актуелне политичке снаге.

Подршка грађана Бани Валида протеже се са Гадафија и на његовог сина Саифа ел Ислама који је у недавном интервјуу за америчке медије најавио могућу кандидатуру за предсједника.

Други мјештанин Фети ел Амар истакао је да је разлог због којег су грађани Бани Валида повезани са бившим режимом тај што „од 2011. године не знају ни за шта друго сем за ратове, кастатрофе, подијеле и кршење суверенитета“.

Према његовим ријечима, у Гадафијево вријеме имали су сигурност, а то је оно што недостаје данашњој Либији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана