Deset godina od smrti Gadafija

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

TRIPOLI - Bivši libijski lider Moamer Gadafi ubijen je na današnji dan prije deset godina, a na ulazu u grad Bani Valid i dalje stoji njegov veliki portret.

Pobunjenici su ubili Gadafija u njegovom rodnom gradu Sirtu 20. oktobra 2011. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je uz podršku NATO-a okončana njegova vladavina duga četiri decenije.

Bani Valid je uporište plemena Varfala koje je bilo najveći i ključni stub Gadafijeve vlasti i podržavali su ga do samog kraja.

„Muamer Gadafi je simbol. Uvijek smo ga podržavali“, rekao je jedan od mještana Muhamed Dairi.

Grad Bani Valid nalazi se na ivici pustinje Sahare, ima oko 100.000 stanovnika i udaljen je oko 170 kilometara jugoistično od Tripolija.

Na desetu godišnjicu od smrti Gadafija, Libija se priprema za izbore u decembru što je dio mirovnog procesa koji predvodi UN, ali brojni mještani Bani Valida su skeptični i više nade polažu u stari režim nego u aktuelne političke snage.

Podrška građana Bani Valida proteže se sa Gadafija i na njegovog sina Saifa el Islama koji je u nedavnom intervjuu za američke medije najavio moguću kandidaturu za predsjednika.

Drugi mještanin Feti el Amar istakao je da je razlog zbog kojeg su građani Bani Valida povezani sa bivšim režimom taj što „od 2011. godine ne znaju ni za šta drugo sem za ratove, kastatrofe, podijele i kršenje suvereniteta“.

Prema njegovim riječima, u Gadafijevo vrijeme imali su sigurnost, a to je ono što nedostaje današnjoj Libiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana