Битка на Мишару: Побједа шачице Срба над Турцима

ГС
Битка на Мишару: Побједа шачице Срба над Турцима

На данашњи дан 1806. године одиграо се бој на Мишару, битка која је вођена између српске и турске војске. У боју на узвишици Мишар, код Шапца, 13. августа 1806. године, готово десетоструко малобројнији Срби у Првом српском устанку потукли су Турке.

Настојећи да угуши устанак, Порта је упутила војску из окупиране Босне коју је предводио Сулејман-паша Скопљак.

Устанички вођа Ђорђе Петровић Карађорђе Турке је дочекао на Мишару, гдје је изградио шанац, а коњица је остала у шуми да удари у бок и позадину непријатеља.

Нападу неупоредиво бројнијих Турака, под заповједништвом Сулејман-паше Скопљака, Срби су успешно одолијевали. Први турски напад је одбијен, да би уследио напад српске коњице, под вођством Поп-Луке Лазаревића и Проте Матеје Ненадовића, с десног бока.

Остаци поражених Турака су се после великих губитака повукли назад у Босну. Карађорђе је укупно располагао са 7000 пешака и 2000 коњаника, док је Турака било преко 20 000.

 Битка на Мишару била је од огромног значаја за хришћанско, пре свега српско становништво широм данашње Босне и Херцеговине, а са друге стране турске власти су се уплашиле од ширих устаничких покрета, посебно у Подрињу и Крајини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана