Bitka na Mišaru: Pobjeda šačice Srba nad Turcima

GS
Bitka na Mišaru: Pobjeda šačice Srba nad Turcima

Na današnji dan 1806. godine odigrao se boj na Mišaru, bitka koja je vođena između srpske i turske vojske. U boju na uzvišici Mišar, kod Šapca, 13. avgusta 1806. godine, gotovo desetostruko malobrojniji Srbi u Prvom srpskom ustanku potukli su Turke.

Nastojeći da uguši ustanak, Porta je uputila vojsku iz okupirane Bosne koju je predvodio Sulejman-paša Skopljak.

Ustanički vođa Đorđe Petrović Karađorđe Turke je dočekao na Mišaru, gdje je izgradio šanac, a konjica je ostala u šumi da udari u bok i pozadinu neprijatelja.

Napadu neuporedivo brojnijih Turaka, pod zapovjedništvom Sulejman-paše Skopljaka, Srbi su uspešno odolijevali. Prvi turski napad je odbijen, da bi usledio napad srpske konjice, pod vođstvom Pop-Luke Lazarevića i Prote Mateje Nenadovića, s desnog boka.

Ostaci poraženih Turaka su se posle velikih gubitaka povukli nazad u Bosnu. Karađorđe je ukupno raspolagao sa 7000 pešaka i 2000 konjanika, dok je Turaka bilo preko 20 000.

 Bitka na Mišaru bila je od ogromnog značaja za hrišćansko, pre svega srpsko stanovništvo širom današnje Bosne i Hercegovine, a sa druge strane turske vlasti su se uplašile od širih ustaničkih pokreta, posebno u Podrinju i Krajini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana