Био је украшен чувеним златом и једно вријеме је сматран најљепшим: Манастир Бањска задужбина краља Милутина

GS
Foto: dobrocinstvo.rs

Овај манастир је грађен по узору на друге српске средњовјековне краљевске маузолеје, данас су трагови некадашње славе видљиви само у фрагментима.

Манастир Бањска, смjештен у сјеверном дијелу Косова и Метохије код Звечана, представља културно благо и споменик од изузетног значаја.

Посвећен је Светом Стефану, а манастир је изграђена између 1313. и 1317. године, као дjело српског краља Стефана Уроша II Милутина, и један је од ретких манастира са очуваном оснивачком повељом, познатом као "Повеља краља Милутина манастиру Бањска".

У својој монументалности, манастир се састоји од цркве, трпезарије, библиотеке, конака и "царске палате", а током 15. вијекa претрпјео је пожар, затим је био и напуштен.

У 16. вијеку, манастир је наредбом султана разорен.

Бањска је по средњовековним изворима била позната као један од најлепших српских манастира, изграђена у чистом рашком архитектонском стилу српског класицизма, по узору на друге краљевске маузолеје, попут манастира Студенице Стефана Немање до манастира Светих Арханђела цара Душана.

Црква Светог Стефана у Бањској је претрпела значајна оштећења током вијекова, али је конзервирана и дјелимично реконструисана у 20. вијеку.

Манастир је прославио својих седам вијекова постојања 2013. године и започео процес обнове цркве и комплекса манастира.

Некада је Бањску красило чувено "бањско злато", које је чинило танко позлаћивање фресака и других уметничких елемената, инспирисано рашком традицијом градње краљевских маузолеја.

Нажалост, данас је од тог блага сачувано свега неколико изблиједјелих фрагмената, преноси Национална Географија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана