Bio je ukrašen čuvenim zlatom i jedno vrijeme je smatran najljepšim: Manastir Banjska zadužbina kralja Milutina

GS
Foto: dobrocinstvo.rs

Ovaj manastir je građen po uzoru na druge srpske srednjovjekovne kraljevske mauzoleje, danas su tragovi nekadašnje slave vidljivi samo u fragmentima.

Manastir Banjska, smješten u sjevernom dijelu Kosova i Metohije kod Zvečana, predstavlja kulturno blago i spomenik od izuzetnog značaja.

Posvećen je Svetom Stefanu, a manastir je izgrađena između 1313. i 1317. godine, kao djelo srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina, i jedan je od retkih manastira sa očuvanom osnivačkom poveljom, poznatom kao "Povelja kralja Milutina manastiru Banjska".

U svojoj monumentalnosti, manastir se sastoji od crkve, trpezarije, biblioteke, konaka i "carske palate", a tokom 15. vijeka pretrpjeo je požar, zatim je bio i napušten.

U 16. vijeku, manastir je naredbom sultana razoren.

Banjska je po srednjovekovnim izvorima bila poznata kao jedan od najlepših srpskih manastira, izgrađena u čistom raškom arhitektonskom stilu srpskog klasicizma, po uzoru na druge kraljevske mauzoleje, poput manastira Studenice Stefana Nemanje do manastira Svetih Arhanđela cara Dušana.

Crkva Svetog Stefana u Banjskoj je pretrpela značajna oštećenja tokom vijekova, ali je konzervirana i djelimično rekonstruisana u 20. vijeku.

Manastir je proslavio svojih sedam vijekova postojanja 2013. godine i započeo proces obnove crkve i kompleksa manastira.

Nekada je Banjsku krasilo čuveno "banjsko zlato", koje je činilo tanko pozlaćivanje fresaka i drugih umetničkih elemenata, inspirisano raškom tradicijom gradnje kraljevskih mauzoleja.

Nažalost, danas je od tog blaga sačuvano svega nekoliko izblijedjelih fragmenata, prenosi Nacionalna Geografija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana