Зденка Гојковић за “Глас Српске”: Онколози јачају оружје, карциноми губе битке

Милијана Латиновић
Foto: Д. Поздеровић

Савремена медицина добија све више битака у борби са карциномом, а најновији лијекови и терапије који су представљени на овогодишњем Конгресу “European society for medical oncology” (ЕСМО) у Паризу улијевају наду и охрабрење онколозима из цијелог свијета да ће та злоћудна болест све рјеђе односити животе.

За догађаје попут овога који је окупио око 28.000 учесника чувају се резултати најновијих истраживања и водећих клиничких студија.

Међу експертима за карцином из цијелог свијета била је и републички координатор за малигне болести РС, начелница Клинике за онкологију у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Српске Зденка Гојковић, која је утиске са конгреса сумирала за “Глас Српске” истичући да се вратила са много оптимизма, позитивне енергије и прегршт корисних информација.

Општи закључак је да се број обољелих од карцинома у свијету повећава, али да смртност опада у развијеним земљама које имају веће могућности и за рану дијагностику и скрининг програме за поједине карциноме.

- Много је корисних информација. Предавања трају паралелно и у једном тренутку када је било ријечи о карциному дојке, сала је била препуна, толико да су многи предавање пратили на великим екранима на ходнику. Посљедњег дана, током двије велике сесије приказано је оно најбоље, попут студије за меланом који је лијечен са тумор инфилтришућим лимфоцитима, а који су показали изванредне резултате код метастатског меланома. Ријеч је о веома скупој терапији, око 200.000 долара кошта један третман - прича Гојковићева.

Нагласила је да је имала прилику да слуша о новој генерацији имунотерапије и потпуно другачијем приступу лијечењу.

- Навикли смо се да пацијента лијечимо дајући му цитостатике који уништавају туморску ћелију, а нови лијек циља имуни систем обољелог, да га побуди, да препозна туморску ћелију и потом да је уништи - појашњава Гојковићева, која је и стручни сарадник Фонда здравственог осигурања РС за онколошке лијекове.

Говорећи о најсавременијим лијековима који су представљени на конгресу, Гојковићева истиче да се и код нас користе ти лијекови из прве генерације за карцином плућа, меланом или јетру. Као и у свакој земљи у свијету, појашњава, и код нас се обезбјеђују ограничене количине па често пацијенти чекају, јер терапија, која дуго болест држи под контролом, па чак доводи и до повлачења метастаза, дуго и траје.

- Количине се повећавају из године у годину и што је најважније и свакако наш крајњи циљ, све више повећавају проценат преживљавања. На редовне контроле нам долазе и жене које су још прије 25 година оперисале карцином дојке. Најважније је рано открити бар оно што се може попут карцинома дојке или дебелог цријева, јер код нас, нажалост, смртност још не опада - прича Гојковићева.

С поносом истиче да Клиника за радиологију и нуклеарну медицину УКЦ-а међу првима у региону почиње да примјењује поједине изотопске методе за лијечење пацијената лутецијумом.

Почевши од хирургије, хемотерапије, преко биолошке и радио-терапије, огромна је палета могућности и лијекова да се опакој болести стане у крај и да се степен преживљавања повећа.

Гојковићева додаје да се на конгресима, попут овог у Паризу, осим о свим добрим странама лијекова, говори и о нежељеним дејствима.

- Може да се догоди и смрт, у веома ниском проценту и то морамо знати. И сви нови лијекови носе нежељена дејства, само су они нешто другачији у односу на оно што смо имали са хемотерапијом или цитостатицима - казала је Гојковићева.

Нагласила је да је карцином плућа водећи код мушкараца, док код жена предњачи карцином дојке.

- Карцином плућа је и генерално водећи, а прије двадесетак година није тако био учестао код жена. Навике пушења цигарета па и загађеност ваздуха, као и бројни други фактори ризика су вјероватно довели до тога да ту врсту карцинома све чешће сусрећемо и код жена - упозорава Гојковићева.

Упозорава да од карцинома оболијевају и дјеца и млади.

- Није висока учесталост, али спорадично имамо веома младе пацијенте. Ако се осврнем уназад, прије 20 година, не могу да се сјетим да смо имали тако младе пацијенте. Међутим и дијагностика је веома напредовала, па је и то можда разлог да сада болест откривамо у најмлађем добу - нагласила је Гојковићева.

Наглашава да је напредак и у дијагностици и у лијечењу карцинома у Српској и те како видљив.

- Имамо могућност и да узорке наших пацијената шаљемо у Америку на молекуларно тестирање узорака ткива или узорка крви гдје се може радити циркулишућа туморска ДНА, о чему је много приче било и сада у Паризу, а то нам пружа могућност да у најранијем добу откријемо промјене. Те врсте тестирања се плаћају, али имамо утврђен систем да ипак можемо послати узорке - казала је Гојковићева и поручила да не треба заборавити да је тумор изљечив ако се на вријеме открије.

Нова зграда

Зденка Гојковић је рекла да ће и пацијенти и љекари имати боље услове када Клиника за онкологију УКЦ-а добије нову зграду и још савременију опрему.

- Наравно, није довољно само имати нове просторије и опрему, неопходан је и квалитетан кадар. На Клиници за онкологију тренутно има 24 љекара, од којих 12 онколога, а десет их је на специјализацији и сигурна сам да ћемо у будућности још боље моћи да одговоримо свим потребама пацијената широм Републике - казала је Гојковићева, захваливши руководству УКЦ-а на разумијевању и подршци да клиника у којој се лијече најтежи болесници добије нови простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана