Zdenka Gojković za “Glas Srpske”: Onkolozi jačaju oružje, karcinomi gube bitke

Milijana Latinović
Foto: D. Pozderović

Savremena medicina dobija sve više bitaka u borbi sa karcinomom, a najnoviji lijekovi i terapije koji su predstavljeni na ovogodišnjem Kongresu “European society for medical oncology” (ESMO) u Parizu ulijevaju nadu i ohrabrenje onkolozima iz cijelog svijeta da će ta zloćudna bolest sve rjeđe odnositi živote.

Za događaje poput ovoga koji je okupio oko 28.000 učesnika čuvaju se rezultati najnovijih istraživanja i vodećih kliničkih studija.

Među ekspertima za karcinom iz cijelog svijeta bila je i republički koordinator za maligne bolesti RS, načelnica Klinike za onkologiju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Srpske Zdenka Gojković, koja je utiske sa kongresa sumirala za “Glas Srpske” ističući da se vratila sa mnogo optimizma, pozitivne energije i pregršt korisnih informacija.

Opšti zaključak je da se broj oboljelih od karcinoma u svijetu povećava, ali da smrtnost opada u razvijenim zemljama koje imaju veće mogućnosti i za ranu dijagnostiku i skrining programe za pojedine karcinome.

- Mnogo je korisnih informacija. Predavanja traju paralelno i u jednom trenutku kada je bilo riječi o karcinomu dojke, sala je bila prepuna, toliko da su mnogi predavanje pratili na velikim ekranima na hodniku. Posljednjeg dana, tokom dvije velike sesije prikazano je ono najbolje, poput studije za melanom koji je liječen sa tumor infiltrišućim limfocitima, a koji su pokazali izvanredne rezultate kod metastatskog melanoma. Riječ je o veoma skupoj terapiji, oko 200.000 dolara košta jedan tretman - priča Gojkovićeva.

Naglasila je da je imala priliku da sluša o novoj generaciji imunoterapije i potpuno drugačijem pristupu liječenju.

- Navikli smo se da pacijenta liječimo dajući mu citostatike koji uništavaju tumorsku ćeliju, a novi lijek cilja imuni sistem oboljelog, da ga pobudi, da prepozna tumorsku ćeliju i potom da je uništi - pojašnjava Gojkovićeva, koja je i stručni saradnik Fonda zdravstvenog osiguranja RS za onkološke lijekove.

Govoreći o najsavremenijim lijekovima koji su predstavljeni na kongresu, Gojkovićeva ističe da se i kod nas koriste ti lijekovi iz prve generacije za karcinom pluća, melanom ili jetru. Kao i u svakoj zemlji u svijetu, pojašnjava, i kod nas se obezbjeđuju ograničene količine pa često pacijenti čekaju, jer terapija, koja dugo bolest drži pod kontrolom, pa čak dovodi i do povlačenja metastaza, dugo i traje.

- Količine se povećavaju iz godine u godinu i što je najvažnije i svakako naš krajnji cilj, sve više povećavaju procenat preživljavanja. Na redovne kontrole nam dolaze i žene koje su još prije 25 godina operisale karcinom dojke. Najvažnije je rano otkriti bar ono što se može poput karcinoma dojke ili debelog crijeva, jer kod nas, nažalost, smrtnost još ne opada - priča Gojkovićeva.

S ponosom ističe da Klinika za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC-a među prvima u regionu počinje da primjenjuje pojedine izotopske metode za liječenje pacijenata lutecijumom.

Počevši od hirurgije, hemoterapije, preko biološke i radio-terapije, ogromna je paleta mogućnosti i lijekova da se opakoj bolesti stane u kraj i da se stepen preživljavanja poveća.

Gojkovićeva dodaje da se na kongresima, poput ovog u Parizu, osim o svim dobrim stranama lijekova, govori i o neželjenim dejstvima.

- Može da se dogodi i smrt, u veoma niskom procentu i to moramo znati. I svi novi lijekovi nose neželjena dejstva, samo su oni nešto drugačiji u odnosu na ono što smo imali sa hemoterapijom ili citostaticima - kazala je Gojkovićeva.

Naglasila je da je karcinom pluća vodeći kod muškaraca, dok kod žena prednjači karcinom dojke.

- Karcinom pluća je i generalno vodeći, a prije dvadesetak godina nije tako bio učestao kod žena. Navike pušenja cigareta pa i zagađenost vazduha, kao i brojni drugi faktori rizika su vjerovatno doveli do toga da tu vrstu karcinoma sve češće susrećemo i kod žena - upozorava Gojkovićeva.

Upozorava da od karcinoma obolijevaju i djeca i mladi.

- Nije visoka učestalost, ali sporadično imamo veoma mlade pacijente. Ako se osvrnem unazad, prije 20 godina, ne mogu da se sjetim da smo imali tako mlade pacijente. Međutim i dijagnostika je veoma napredovala, pa je i to možda razlog da sada bolest otkrivamo u najmlađem dobu - naglasila je Gojkovićeva.

Naglašava da je napredak i u dijagnostici i u liječenju karcinoma u Srpskoj i te kako vidljiv.

- Imamo mogućnost i da uzorke naših pacijenata šaljemo u Ameriku na molekularno testiranje uzoraka tkiva ili uzorka krvi gdje se može raditi cirkulišuća tumorska DNA, o čemu je mnogo priče bilo i sada u Parizu, a to nam pruža mogućnost da u najranijem dobu otkrijemo promjene. Te vrste testiranja se plaćaju, ali imamo utvrđen sistem da ipak možemo poslati uzorke - kazala je Gojkovićeva i poručila da ne treba zaboraviti da je tumor izlječiv ako se na vrijeme otkrije.

Nova zgrada

Zdenka Gojković je rekla da će i pacijenti i ljekari imati bolje uslove kada Klinika za onkologiju UKC-a dobije novu zgradu i još savremeniju opremu.

- Naravno, nije dovoljno samo imati nove prostorije i opremu, neophodan je i kvalitetan kadar. Na Klinici za onkologiju trenutno ima 24 ljekara, od kojih 12 onkologa, a deset ih je na specijalizaciji i sigurna sam da ćemo u budućnosti još bolje moći da odgovorimo svim potrebama pacijenata širom Republike - kazala je Gojkovićeva, zahvalivši rukovodstvu UKC-a na razumijevanju i podršci da klinika u kojoj se liječe najteži bolesnici dobije novi prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana