Пола вијека бесконачне “Линије”

Г.С.
Пола вијека бесконачне “Линије”

Линија која хода по бесконачној линији, тако би могла да буде описана радња познатог анимираног остварења “Линија” (La Linea), чије емитовање је почело прије педесет година.

Главни лик ове анимиране серије је човјек који хода по бесконачној линији, а нацртан је користећи једну линију, те је дио линије по којој хода. Лик наилази на препреке и често се обраћа цртачу за помоћ. Позадинска боја се мијења према његовом расположењу, а дио серије приказиван је и у црно-бијелој техници.

“Оригинална Линија”, у форми стрипа, је била коришћена у рекламне сврхе прије него што је направљен цртани филм. Аутор “Линије” је форму стрипа користио за иронију и критиковање друштвених појава, а сам стрип објављиван је и у новинама.

“Линија” је створена 1969. године, када је Серђо Кавандоли направио рекламни стрип за италијанског произвођача кухињске технике. Главни лик је био једноставан, детаљи и боја изостављени и публика се концентрисала на дјела Линије. Лик би поздравио цртача, кренуо да хода по линији и обично наишао на препреку. Једна од честих препрека је био изненадни прекид линије. Лик, коме је глас давао Карло Бономи, би се чинио нестрпљив и раздражљив и бунио би се цртачу, који би учтиво нацртао рјешење. Цртачева десна рука и оловка су приказани.

- Он нешто мрмља, испушта неке звуке, то је заправо грамелот кога је измислио Бономи. Он понекад убаци нешто на миланском дијалекту, ријетко неку италијанску ријеч, па ко то разумије, онда се смије. Линија и Карло су једно те исто, не могу се одвојити - казао је једном приликом Кавандоли.

Од настанка до данас урађено је 90 епизода, распоређених у три сезоне, које су емитоване од 1971. до 1986. године. Музику су радили Франко Годи и Корадо Трингали.

- Линија личи на мог тату. Мој отац је увијек правио ликове који личе на њега, са мало већим носом, јер је мислио да је имао велики нос, тако да је тај нос присутан свуда, код свих ликова које је он направио, није само код Линије - говорио је Кавандоли.

У Србији је ова серија била позната под називима “Барум барум” или “Бајум бадум”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана