Pola vijeka beskonačne “Linije”

G.S.
Pola vijeka beskonačne “Linije”

Linija koja hoda po beskonačnoj liniji, tako bi mogla da bude opisana radnja poznatog animiranog ostvarenja “Linija” (La Linea), čije emitovanje je počelo prije pedeset godina.

Glavni lik ove animirane serije je čovjek koji hoda po beskonačnoj liniji, a nacrtan je koristeći jednu liniju, te je dio linije po kojoj hoda. Lik nailazi na prepreke i često se obraća crtaču za pomoć. Pozadinska boja se mijenja prema njegovom raspoloženju, a dio serije prikazivan je i u crno-bijeloj tehnici.

“Originalna Linija”, u formi stripa, je bila korišćena u reklamne svrhe prije nego što je napravljen crtani film. Autor “Linije” je formu stripa koristio za ironiju i kritikovanje društvenih pojava, a sam strip objavljivan je i u novinama.

“Linija” je stvorena 1969. godine, kada je Serđo Kavandoli napravio reklamni strip za italijanskog proizvođača kuhinjske tehnike. Glavni lik je bio jednostavan, detalji i boja izostavljeni i publika se koncentrisala na djela Linije. Lik bi pozdravio crtača, krenuo da hoda po liniji i obično naišao na prepreku. Jedna od čestih prepreka je bio iznenadni prekid linije. Lik, kome je glas davao Karlo Bonomi, bi se činio nestrpljiv i razdražljiv i bunio bi se crtaču, koji bi učtivo nacrtao rješenje. Crtačeva desna ruka i olovka su prikazani.

- On nešto mrmlja, ispušta neke zvuke, to je zapravo gramelot koga je izmislio Bonomi. On ponekad ubaci nešto na milanskom dijalektu, rijetko neku italijansku riječ, pa ko to razumije, onda se smije. Linija i Karlo su jedno te isto, ne mogu se odvojiti - kazao je jednom prilikom Kavandoli.

Od nastanka do danas urađeno je 90 epizoda, raspoređenih u tri sezone, koje su emitovane od 1971. do 1986. godine. Muziku su radili Franko Godi i Korado Tringali.

- Linija liči na mog tatu. Moj otac je uvijek pravio likove koji liče na njega, sa malo većim nosom, jer je mislio da je imao veliki nos, tako da je taj nos prisutan svuda, kod svih likova koje je on napravio, nije samo kod Linije - govorio je Kavandoli.

U Srbiji je ova serija bila poznata pod nazivima “Barum barum” ili “Bajum badum”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana