Небојша Радмановић за “Глас Срске”: Избор чланова ЦИК-а црна мрља одлазећег сазива

Жарко Марковић
Небојша Радмановић за “Глас Срске”: Избор чланова ЦИК-а црна мрља одлазећег сазива

Протекле четири године у Парламенту БиХ остаће обиљежене лошим односима међу онима који су формирали власт на заједничком нивоу, што је у великој мјери утицало и на рад Представничког дома. Логично би било да се, како године пролазе, лакше договарамо, међутим, на сцени смо имали потпуно обрнуту ситуацију. Не само четири, већ готово осам година овдје све иде од лошег ка горем, а у посљедњој години је то кулминирало.

Рекао је то у интервјуу за “Глас” предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић. Осврнувши се на протекле четири године мандата додао је да су неутемељене оптужбе да овај дом није имао резултате. Истиче да су могли бити и бољи, али да је због укупног стања у земљи било изузетно тешко радити.

- Није тешко доказати да је најјача бошњачка странка одговорна за све што се догађало. Кад видите шта раде неки њихови министри, јасно је да то није БиХ каква би требало да буде. То се све манифестује на парламент, који има своје специфичности, власт и опозицију. И раније је било непринципијелних коалиција, али у овом мандату је то било посебно изражено. Имали смо невјероватно показивање снаге једног дијела посланика који су дјеловали мимо већине из два конститутивна народа. Дешавало се да уопште не буде битно шта мисли пет посланика из ХДЗ-а БиХ који су легитимни представници хрватског народа нити шта мисли девет посланика из РС који су били већина - истакао је Радмановић.

ГЛАС: Те “ад хок” већине од тачке до тачке обиљежиле су рад парламента у протеклом мандату, а највише пажње привукао је избор чланова Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ. Које су посљедице таквог начина рада?

РАДМАНОВИЋ: То је црна мрља на укупну политичку причу у БиХ којој је кумовао и дио међународних представника. Сарајевска већина са мањином из Српске формирала је нови сазив ЦИК-а, а онда су почели да говоре да је то ванстраначко тијело. У суштини, обрнуто је. Сад је јасно да су у ЦИК-у људи из СДА, СДС-а, ПДП-а, један из ХДЗ-а и још један Хрват. Зашто кажем да је томе кумовао дио међународне заједнице? Па странци очигледно стално раде на томе да овдје буду направљене институције које су изнад свих, закона и Устава. Такав је Уставни суд, а то сада раде и са ЦИК-ом. На једној сједници, допуном дневног реда и непринципијелном већином изабрани су нови чланови ЦИК-а и нико од међународних играча који се овдје буне за све живо није рекао да је то спорно, већ да је све демократски, иако је прескочен јавни конкурс и надлежна комисија. Све норме су занемарене и добили смо једно страначко тијело које је, након интервенција Кристијана Шмита постало “надтијело” у БиХ. Ово што је урадио Шмит је давање снаге ЦИК-у да буде орган који кажњава.

ГЛАС: Милорад Додик тврди да су им дата инквизицијска овлашћења. Да ли ће их примјењивати?

РАДМАНОВИЋ: Надам се да неће, због комплетног стања у БиХ, јер њихови исхитрени потези могу да поремете већ лоше односе. Можемо очекивати свашта, а то наравно наводи на закључак да ће бити и доста подвала. Највећа мета им је СНСД, који је толико моћан да му није потребна ниједна грешка, нити ће је направити. Али, овдје је циљ очигледно да буде смањен утицај СНСД-а и зато можемо очекивати свашта.

ГЛАС: На шта мислите кад кажете да је било резултата рада Представничког дома? У јавности већ годинама кола став да је у питању добро плаћен нерад.

РАДМАНОВИЋ: Тешко је изабран Савјет министара, што је успорило и парламент, јер и он тешко функционише ако не постоји Савјет министра. Корона је направила велике проблеме, низ других ствари је било, али смо ипак одржали 32 сједнице, обрадили 1.100 тачака, усвојили 40 закона и то је неки резултат. Питање је колико је то довољно, кажу неки да је било раније и по 60 усвојених закона, али ми смо наслиједили 100 тачака из претходног сазива. То је квантитет, а о квалитету ће оцјену дати грађани. Осим већ поменуте “ад хок” већине од тачке до тачке, било је и других проблема. Опозиција из Српске је користила говорницу да критикује власт у Бањалуци, што никоме, па ни њима, никакву корист није доносило. Истина мора се рећи да смо са опозицијом могли да се договоримо о неким заједничким акцијама попут спречавања измјена Устава, чиме смо штитили интересе Републике Српске. То је, уосталом, предвиђено још у Дејтону. Од Предсједништва, преко парламента до Савјета министара могуће је штитити интересе Српске, ако сви координисано дјелујемо. Сарајевски политички круг дјелује против тога, а то подводи под грађанску причу. Каква СДА и грађанска прича, то је политика један човјек један глас.

ГЛАС: Како оцјењујете рад Савјета министара?

РАДМАНОВИЋ: Као и све у политици, ни њихов рад не може се посматрати црно-бијело. Савјет министара је пролазио кроз турбуленције, требало је времена да буде састављен и сарајевски политичари су ту били некоректни. А остали су такви и након што је формиран. И није ту проблем само Бисера Турковић и остали министри из реда Бошњака су радили на своју руку. Све то показује да сви заједно у БиХ нисмо дорасли договору.

ГЛАС: Изборни закон није промијењен због чега највише негодују представници Хрвата. Очекујете ли неке блокаде од стране хрватског политичког фактора након избора, прије свега када је у питању избор Савјета министара и федералне владе која је и протекле четири године провела у техничком мандату?

РАДМАНОВИЋ: Већ низ година Република Српска функционише демократски и има такав приступ према БиХ. Након сваких избора формирамо власт на вријеме. И поред тога, кад кихнете у Српској, странци то искористе за нове ударе, а ћуте на чињеницу да је Влада ФБиХ четири године у техничком мандату. Изборни закон се углавном и тиче ФБиХ. Не може се процијенити каква врста блокада је могућа. ХНС је рекао да ће ићи на изборе, али легитимно се буне против начина на који се бирају Хрвати у БиХ. Та ствар није од јуче него од Вашингтонског споразума. Овдје и даље постоје људи који могу да намећу и зато смијешно звучи кад у Сарајеву говоре да је БиХ суверена. Све вријеме СНСД је тражио да они у ФБиХ заврше то што је њихово, иако се дио избора у ФБиХ односи и на Србе. Прво су Срби потпуно занемарени па тек онда кад су се Хрвати нашли на удару, ствар је закомпликована. Питање је и како ће завршити избори. Тешко је рећи ко ће бити хрватски члан Предсједништва. Сарајеву је у овом моменту циљ број један да имају два члана Предсједништва и то показује да ћемо имати тешке четири године. Други им је циљ да хрватске странке немају шест делегата у Дому народа ФБиХ. Они тврде да тако спречавају блокаду. Све то може да утиче на постизборни период. Лично се надам да ће бити изабране екипе које могу да се договарају о стварима у вези са којима смо сагласни. Нажалост један број људи мисли да то тако не треба. Треба да полазимо од оног о чему се можемо договорити, а не од онога што не можемо, па да угрозимо и оно што може.

ГЛАС: Много пажње јавности изазива ситуација на БХРТ-у, од отпуштања српских новинара па до инцидената у самом програму. Постоје и они који Вас означавају као једног од криваца за такво стање.

РАДМАНОВИЋ: Прво, ја припадам онима који су незадовољни стањем на БХРТ-у, о којем мислим горе него та екипа која ме напада. Ово стање је нерјешиво и тек ће бити проблема, од непримјереног програмског приступа, који није ни близу онога што би требало да буде, па до огромних губитака. Откад постоји тај јавни сервис бирају се чланови Управног одбора из сва три народа и никада нисмо били задовољни ситуацијом. Претходни УО је на позицијама био много дуже него што је требало, а све је ескалирало послије избора новог УО. Напади на мене су непринципијелни, ја сам само један од оних који су одлучивали о томе, а испало је да сам ја именовао и чланове УО, па и предсједника. Истине ради, конкурс је пропадао због става српских посланика у Представничком дому. Први приједлог нису подржали наши посланици, а овај састав изабран је у другом кругу у којем је за гласао комплетан клуб СНСД-а, а не само Небојша Радмановић. Осим тога, не бирамо ми предсједника УО, то они раде између себе. То је све потпуно непринципијелно. Тај напад на мене је ушао у неку унутарстраначку причу у СНСД-у. Ми смо прије пар дана одбили извјештај БХРТ-а за прошлу годину и нисмо га примили на знање. То је истина, ово остало је неки унутрашњи сукоб, ко кога воли, ко кога не воли, ко се коме свиђа, ко не. Не вјерујем да ће то престати, али неће ни ријешити проблем БХРТ-а. Није тешко у таквој ситуацији тврдити да је једна екипа крива што је нешто емитовано, а друга крива што нешто није или да је крива за врло мали број Срба. БХРТ-у се мора на други начин прићи, о томе сам говорио и док сам био члан Предсједништва и кад сам био предсједник Комисије за саобраћај и везе у Дому народа. Напади на друштвеним мрежама неће довести до рјешења.

ГЛАС: Поново сте на листи за Представнички дом, што је за многе било изненађење, имајући у виду да је СНСД прилично подмладио екипу кандидата.

РАДМАНОВИЋ: Пред сваке изборе СНСД има значајан број нових лица, што је добро, па имамо комбинацију искусних и младих. Треба рећи да многи наши кадрови нису на листама, али да то не значи да нису присутни. Када је у питању ниво БиХ, кандидатске листе и кандидатура Жељке Цвијановић за Предсједништво показују шта ми хоћемо. У Сарајеву мора да буде један број људи са искуством и мора бити један број нових лица која то полако преузимају. То смо сада постигли, листа СНСД-а је најбоља међу свим листама, има искуство у раду у институцијама БиХ, а ту су и нови кадрови који су спремни да уче. И то је концепт. Да имамо члана Предсједништва и јаку екипу у Представничком дому која ће бити комплетирана кроз Дом народа и Савјет министара. То је и мој концепт. У Сарајево се иде да би штитили интересе Српске и ми то успијевамо.

ГЛАС: Да ли се нешто може промијенити у наредне четири године?

РАДМАНОВИЋ: Промјена зависи од укупне климе у БиХ, а не посланика СНСД-а. Ако остане оваква клима у којој и власт и опозиција из Сарајева покушава да злоупотријеби ситуацију, имаћемо проблем у функционисању. И онда ћемо поново имати оптужбе да не радимо или да блокирамо. А нама ниједан папир није остао неразмотрен. Ко је онда ту шта блокирао? У Сарајеву ће морати да промијене приступ, јер овакво стање ни њима не иде на руку. Ако постоји воља за договор, онда ћемо лако да радимо у складу са Уставом и пословницима. Ако тога не буде, онда је екипа из СНСД-а спремна да не дозволи било какве лоше ствари по РС. Надам се да ћемо имати и довољан број посланика да ово можемо спровести. Та сарајевска политичка екипа користила је раније ситуације да функционише са мањином из РС и спроводи шта хоће. Када гледате бројеве, то им и није било тешко, јер је уз једног Бошњака који буде изабран у Српској било лако пронаћи још четворо за ту магичну цифру од пет гласова. Они траже тих пет и нуде им свашта, од министарских мјеста до других функција. Надам се да ће сви схватити да не вриједи радити против Републике Српске.

Акцизе и ПДВ

ГЛАС: Шест мјесеци траје расправа о укидању акциза на гориво и промјени стопа ПДВ-а, али законске измјене нису усвојене због чега су посланици оптужени да не желе грађанима олакшати живот у времену поскупљења и инфлације?

РАДМАНОВИЋ: Ми смо поштовали закључке НСРС. Нисмо дали да прођу одлуке мимо ставова РС и то се и сада манифестује. Сасвим је логично да опозиција галами да неко неће да смањи цијене горива. Трудили смо се да то завршимо. У свему томе није било нормалног разговора. Они су хтјели да то спроведу силом на једној сједници. А нису питали УИО.

ГЛАС: Директор УИО тврди да га нико није питао па ни власт.

РАДМАНОВИЋ: Логично би било да је неко контактирао са њим. Има и друга логика, није директор неко ко спава, могао је и сам реаговати. Није мој циљ да неког оптужим да је одговоран, али хоћу да кажем да опозиција оптужује да неко јесте крив, да је власт не ради за грађане. Нисмо успјели да завршимо тај посао јер је било прегласавања у Представничком дому које онда није пролазило у Дому народа. Они који су прегласавали морали су да воде рачуна о томе.

ГЛАС: На крају је Представнички дом усвојио измјене Закона о ПДВ-у које мора да потврди Дом народа, али преовладава став да не треба организовати сједнице током кампање. Да ли је то неодговоран приступ?

РАДМАНОВИЋ: Још не знамо хоће ли бити сједнице и то не зависи само од једног члана колегијума. И то мора бити договорено. Ми смо у Представничком дому покушали да исцрпимо све да бисмо ушли у кампању без сједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана