Из архиве “Гласа”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа”

Прегледајући старе новине, зарад сјећања на прошла времена, овог пута вратили смо се у издања “Гласа” из различитих периода и то у “Глас” из 26. јула 1947. године, 31. јула 1993. године и 31. јула и 1. августа 2010. године.

Цјелокупна архива “Гласа Српске” сачувана је на папиру, а један њен дио, који је дигитализован, налази се на сајту www.glassrpske.com/arhiva.

1947. 

“Глас” из 1947. године који смо прегледали објављен је 26. јула 1947. године (број 30/110, година V) и као већина бројева тог периода изашао је на осам страница.

Музеј  Народног ослобођења

На 7. страници “Гласа”, налазио се текст с потписом В. Илић, о отварању Музеја Народног ослобођења у Бањалуци, а поводом шесте годишњице устанка, 27. јула. Материјали из Народноослободилачке борбе прикупљани су из крајева Подгрмеча, Козаре, Дрвара, Јања, и тада је требало да буду изложени у једној просторији Етнографског музеја.

- Оснивање и отварање ове културне установе има велики значај. Оно ће нашу генерацију подсјећати на огромне жртве дате за слободу и бољи живот – написано је тада у тексту.

1993.

“Глас српски” објављен 31. јула 1993. године (број 7056, година L)  био је углавном у знаку јубилеја - 50. година постојања и рада. Објављен је на 32 странице.

Пола вијека

С обзиром на то да је “Глас српски” тада обиљежавао 50. рођендан, насловна страна била је посвећена текстовима и интервјуима везаним за јубилеј.

- Свечаност обиљежавања 50-годишњице излажења “Гласа српског” протекла је, наравно, уз драге и добродошле госте у нашој штампарији. Уз јубилеј новина. нема бољег поклона од новина. Тако размишља и ратна редакција “Гласа српског”, која од овог броја читаоцима нуди два издања - издање за Републику Српску и издање за Бањалуку. Ускоро ћемо понудити и издање за Републику Српску Крајину – извдојено је тада у тексту.

2010.

“Глас Српске” из 2010. којем смо се вратили, објављен је као двоброј за 31. јул и 1. август 2010. године (број 12.275, година LXVII). Тада је изашао на чак 72 странице.

“Гласових 67 година постојања”

На 6. страници “Гласа Српске”, објављен је текст Ведране Кулаге, посвећен 67. години постојања и рада наших новина, у којем је направљен краћи осврт на историју и вријеме настанка новина, те обједињене, тада упућене честитке нашој редакцији.

- Желим да и даље наставите са објективним и правовременим информисањем, уз пуно уважавање професионалних стандарда, по чему сте поста ли препознатљиви и цијењени у новинарским круговима и широј јавности - назначено је у честитки предсједника РС Рајка Кузмановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана