Iz arhive “Glasa”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa”

Pregledajući stare novine, zarad sjećanja na prošla vremena, ovog puta vratili smo se u izdanja “Glasa” iz različitih perioda i to u “Glas” iz 26. jula 1947. godine, 31. jula 1993. godine i 31. jula i 1. avgusta 2010. godine.

Cjelokupna arhiva “Glasa Srpske” sačuvana je na papiru, a jedan njen dio, koji je digitalizovan, nalazi se na sajtu www.glassrpske.com/arhiva.

1947. 

“Glas” iz 1947. godine koji smo pregledali objavljen je 26. jula 1947. godine (broj 30/110, godina V) i kao većina brojeva tog perioda izašao je na osam stranica.

Muzej  Narodnog oslobođenja

Na 7. stranici “Glasa”, nalazio se tekst s potpisom V. Ilić, o otvaranju Muzeja Narodnog oslobođenja u Banjaluci, a povodom šeste godišnjice ustanka, 27. jula. Materijali iz Narodnooslobodilačke borbe prikupljani su iz krajeva Podgrmeča, Kozare, Drvara, Janja, i tada je trebalo da budu izloženi u jednoj prostoriji Etnografskog muzeja.

- Osnivanje i otvaranje ove kulturne ustanove ima veliki značaj. Ono će našu generaciju podsjećati na ogromne žrtve date za slobodu i bolji život – napisano je tada u tekstu.

1993.

“Glas srpski” objavljen 31. jula 1993. godine (broj 7056, godina L)  bio je uglavnom u znaku jubileja - 50. godina postojanja i rada. Objavljen je na 32 stranice.

Pola vijeka

S obzirom na to da je “Glas srpski” tada obilježavao 50. rođendan, naslovna strana bila je posvećena tekstovima i intervjuima vezanim za jubilej.

- Svečanost obilježavanja 50-godišnjice izlaženja “Glasa srpskog” protekla je, naravno, uz drage i dobrodošle goste u našoj štampariji. Uz jubilej novina. nema boljeg poklona od novina. Tako razmišlja i ratna redakcija “Glasa srpskog”, koja od ovog broja čitaocima nudi dva izdanja - izdanje za Republiku Srpsku i izdanje za Banjaluku. Uskoro ćemo ponuditi i izdanje za Republiku Srpsku Krajinu – izvdojeno je tada u tekstu.

2010.

“Glas Srpske” iz 2010. kojem smo se vratili, objavljen je kao dvobroj za 31. jul i 1. avgust 2010. godine (broj 12.275, godina LXVII). Tada je izašao na čak 72 stranice.

“Glasovih 67 godina postojanja”

Na 6. stranici “Glasa Srpske”, objavljen je tekst Vedrane Kulage, posvećen 67. godini postojanja i rada naših novina, u kojem je napravljen kraći osvrt na istoriju i vrijeme nastanka novina, te objedinjene, tada upućene čestitke našoj redakciji.

- Želim da i dalje nastavite sa objektivnim i pravovremenim informisanjem, uz puno uvažavanje profesionalnih standarda, po čemu ste posta li prepoznatljivi i cijenjeni u novinarskim krugovima i široj javnosti - naznačeno je u čestitki predsjednika RS Rajka Kuzmanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana