Душан Весић за “Глас Српске”: Неправде је више него икад, а нема човјека који би је опјевао

Миланка Митрић
Душан Весић за “Глас Српске”: Неправде је више него икад, а нема човјека који би је опјевао

Књигом “Бунт деце социјализма” хтео сам да подсетим на нека лепша времена. Сећајући се доброг, можда пронађемо неку инспирацију за будућност. Нови талас је важан догађај у нашој култури, а сваком таквом догађају потребно је повремено преиспитивање.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” рок новинар Душан Весић, говорећи о својој књизи “Бунт деце социјализма”, која је посвећена првој генерацији бендова новог таласа. Ова књига у сриједу ће бити представљена у Бањалуци, на промоцији у организацији Банског двора и Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” .

Весић је раније објавио књиге “Бијело дугме - Шта би дао да си на мом мјесту” и “Маги - као да је била некад”, а посљедњом књигом је довршио трилогију посвећену најважнијим тренуцима југословенске рок културе. Тема књиге “Бунт деце социјализма” је југословенска музика од 1977. до 1982. године и околности у којима је настајао нови талас - преокрет у музици.

- После четрдесет година, ваљало је подвући црту. Најзад, веровао сам да има оних који би радо сазнали више о свим оним хитовима који се и данас чине свежим као да нису стари четири деценије - додаје Весић.

ГЛАС: Издвојили сте “Булдожер” и “Бијело дугме” као, на неки начин, двије различите стваралачке стране које су биле важне појаве у истом времену и које су му донијеле мање и више слободе исказа, и шаблона, а у исто вријеме искакања из тих шаблона. Зашто су они кључне појаве рока седамдесетих и зашто су и данас важни?

ВЕСИЋ: “Бијело дугме” је важно зато што је омогућило да се од рок музике може живети и окренуло музичку индустрију у корист рок музике. Зато што је показало да граница нема, да су оне омеђене само количином талента. “Булдожер” је важан зато што нам је успешно утувио у главе да, ако хоћеш да успеш, не треба ићи уходаним стазама.

ГЛАС: Зашто је панк био потребан баш тада?

ВЕСИЋ: Зато што је рок био упао у декаденцију. Помешао се са џезом и полако постајао свирачка музика, што рок по дефиницији није. С друге стране, постојали су ти мегабендови који су нагомилали богатство и изгубили потребу за креативношћу. То је све убило енергију рока. Било је потребно нешто што ће уздрмати темеље рока и донети неку нову узбудљиву енергију.

ГЛАС: Ко сада може да “пљуне истини у очи”? Ко је сада слободан? И да ли је икад било слободе у било чему?

ВЕСИЋ: Било је. Верујем да смо на крају седамдесетих година прошлог века имали пуно слободе. Онда су кренуле кризе: најпре економска па политичка. Нема слободе у кризама, а ми смо од тада непрекидно у кризама. Кад си у кризама, истина постаје крајње релативна ствар. Све се више, пак, чини да је оних којима је потребна слобода данас све мање.

ГЛАС: С обзиром на то да је рокенрол једног времена нешто што је била музика средње класе, те да је губљењем средње класе на неки начин нестао у неком изворнијем смислу, шта бисте рекли да је данас музика непостојећих класа?

ВЕСИЋ: Не знам. Уопште не знам шта је данас музика.

ГЛАС: Постоји ли данас прави бунт или бунт сличан бунту прошлог времена? И умијеће да се он искаже?

ВЕСИЋ: Нема. Данас се чини да млади једва чекају да заврше школе и угнезде се у некој од владајућих странака, или да побегну у иностранство. Имати бунта у себи значи желети да поправљаш своју земљу, а данас се чини да су млади дигли руке од своје земље.

ГЛАС: Шта је Београд данас, у музичком смислу? И постоје ли уопште прави центри у којима настаје нешто ново и другачије?

ВЕСИЋ: Ни у свету нема центара у којима настаје нешто ново и другачије. А Београд је, чини ми се, упао у декаденцију у коју повремено упадне и онда му је потребно да се удружи са неком новом свежом крвљу. Београду је потребна тешња и интензивнија сарадња и са светом и са регионом, али она је условљена финансијском немоћи. Нити има квалитетних пројеката, нити има спремности да се они, кад би их било, финансирају.

ГЛАС: Колико музичари овог времена поштују узоре?

ВЕСИЋ: Онолико колико им је потребно. Као и они пре њих. Узоре треба имати и треба их поштовати у оној мери која некоме омогућава да буде свој. Више од тога водило би копирању.

ГЛАС: Да ли је већ све испјевано, онако како понекад неко сматра да је у књижевности већ све написано?

ВЕСИЋ: Могло би бити да је све одсвирано јер се тих седам тонова не може укрштати до бесконачности. Али, речи је безброј и оне могу правити бесконачне комбинације. Зато ми није јасно како то да се не појављује нови велики песник, као што се у време новог таласа појавио, на пример, Џони. Неправде је више него икад, а нема човека који би опевао ту неправду и побунио се против ње.

ГЛАС: Како пандемија и живот у пандемији мијењају садашњост у области умјетности и како ће то још да утиче на музичаре и ствараоце? И шта би све могло да настане из овога?

ВЕСИЋ: Пандемија ће утицати лоше на уметност. Нема уметности без новца који покрива макар минимална улагања, а новца је под пандемијом све мање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана