Драган Шкобаљ, стручњак за геополитичке односе: Рат у Украјини биће завршен до октобра

Вељко Зељковић
Драган Шкобаљ, стручњак за геополитичке односе: Рат у Украјини биће завршен до октобра

Рат у Украјини могао би бити готов најкасније до октобра или новембра ове године, јер показало се да украјинска страна није у стању да значајније и стратешки преокрене војну ситуацију на терену. Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” стручњак за геополитичке односе, професор Драган Шкобаљ, анализирајући првих 500 дана од почетка руске специјалне војне акције у Украјини, али и евентуалног епилога овог сукоба.

- Украјинска војска, што признају и на самом Западу, трпи огромне губитке у људству и техници. Зеленски о томе и даље ћути, али он је само једна лутка у овој глобалној позоришној представи. Мислим да је њему судбина запечаћена. Баш као и Украјине. Контраофанзива која је организована пропала је у самом почетку. Неке процјене говоре да је до сада у овој акцији погинуло између 18.000 и 20.000 украјинских војника. Уколико Зеленски и Британци буду инсистирали да она буде и даље настављена мислим да ће их, нажалост, још толико погинути. Након тога, Кијев неће имати друге него да капитулира. Ни западне земље неће више моћи толико новца и опреме слати. При том не треба заборавити поменути да је украјинска војска прије почетка овог сукоба била једна од најмоћнијих војних сила у Европи. Располагала је са 260.000 професионалних војника, 260 ратних авиона и 240 хеликоптера. Руси су већину те војне опреме уништили па чак и добар дио иностране војне помоћи. Према неким процјенама руске снаге су до сада обориле око 440 украјинских летјелица. Огроман новац који су западне земље до сада уложиле у Украјину бачен је у воду, јер Русија није ни војно, ни економски поклекла - каже Шкобаљ, додајући да ће војни пораз Украјине бити увод и у вјероватно неминовни распад НАТО савеза.

ГЛАС: На чему још темељите ове своје тврдње те шта ће на крају остати од Украјине?  

ШКОБАЉ: Хајде само на тренутак да се вратимо на саме почетке. Специјална војна операција почела је 24. фебруара 2022. Руски предсједник Владимир Путин тада је то сликовито објаснио - “Ако видиш да ће те неко напасти, ти задај први ударац”. У почетку ове акције, показало се да руска војска и није била баш тактички спремна за овај сукоб, а и сами обавјештајни подаци били су под великим знаком питања. Руска војска је тада углавном изводила фронталне нападе, налик оним које је спроводила совјетска војска, некада моћна Црвена армија. Велики губици у људству и техници били су неминовни.

У међувремену, предсједник Путин је то ријешио кадровским промјенама унутар војног врха, мијењајући тактику на терену. Након тога, дошло је до мировних преговора у Турској, које је успјешно минирао бивши британски премијер Борис Џонсон. Западним земљама, односно одређеним центрима моћи, тада мир никако није одговарао. Вјеровали су да Русију могу бацити на кољена. Ради се о центрима моћи који иначе управљају и предсједником САД, Федералним резервама, Међународним монетарним фондом, Свјетском банком, Свјетском трговинском организацијом, Свјетском здравственом организацијом. Када су схватили да Украјина не може војно да се одупре покренули су економски, политички, дипломатски и енергетски рат против Русије. Хибридни. Али као што сам већ поменуо, а што се и види, нису ни у томе успјели. Има она стара народна пословица, “Ко другом јаму копа, сам у њу упада”.

ГЛАС: Ако сам добро схватио, Ви сматрате да Русија ни у једној комбинацији не може изгубити овај рат па ни овај који се води са САД?

ШКОБАЉ: Не треба заборавити да Руси у свом арсеналу имају још много неискориштеног и моћног оружја, као што су ракете “циркон”, “кинжал” или рецимо “авангард”. То су ненадмашна оружја од ког страхују и на западу. Против ових ракета нема успјешне ваздушне одбране. Такође, руска војска није до сада користила ни ласерска оружја у борби против тенкова и много тога што је, рецимо, означено као космичко оружје.

Показало се као добар стратешки потез када се руска војска код Херсона повукла са лијеве обале ријеке Дњепар на десну. Свјесно су прешли у одбрану, схватајући да ће на тај начин најлакше исцрпити украјинске снаге. Када је у питању Бахмут, сматрам да се радило о малој стаљинградској бици. На тим просторима, према америчким изворима, погинуло је више од 50.000 украјинских војника. Према ријечима Роберта Кенедија јуниора до сада је у ових 500 дана настрадало 350.000 украјинских војника, а 850.000 рањено. Ако то узмем у обзир, онда је питање с којим то ресурсима и снагама Украјина може да направи било какву превагу на фронту, поготово ако знамо да руска војска у резерви држи снаге које броје око 350.000 војника.

ГЛАС: Шта ће на крају остати од Украјине, поготово уколико видимо колико се ова земља задужила, али и да су велике америчке корпорације већ бациле око на њене вриједне ресурсе?

ШКОБАЉ: Што би се рекло праве рачун без крчмара. Мислим да су америчке компаније до сада склопиле уговоре о куповини 17.000 хектара украјинске плодне земље. Али на крају ће побједник писати правила игре. Када Кијев капитулира ти уговори неће вриједити ништа. Када дође до мировних преговора, сматрам да ће у тим разговорима највећу улогу одиграти посредници, јер Москва сигурно неће водити директне разговоре с Кијевом. Ко ће то бити? Видјећемо. На крају ће Украјина изгубити независност и суверенитет. Нестаће. Зато ће бити сами криви.

ГЛАС: Да ли ће овај сукоб спустити гвоздену завјесу од Атлантика до Балтика и Црног мора, што би направило и један неприродни ров између Европе и Русије?

ШКОБАЉ: Већина земаља Европске уније пристала је да буде америчко заморче. Први генерални секретар НАТО-а Лорд Исмај својевремено је истакао како је НАТО савез формиран како би Њемачка била стављена под контролу, како би се Руси истјерали из Европе, а Американцима омогућило да уђу у њу. Вашингтон је управо рат у Украјини искористио да то спроведе у дјело. И добрим дијелом су већ успјели у томе. Њемачка, некадашња европска локомотива данас грца у рецесији и пријети јој економски колапс. Зато је и уништен гасовод “Сјеверни ток”.

Примјетно је, међутим, да се унутар појединих земаља, због погрешних политика, народ диже на ноге. Јача и десница. Партије које гравитају удесно противе се мијешању у сукоб Украјине и Русије. То би у неким земљама могло довести и до отворених побуна и грађанских немира. Погледајмо само шта се дешава на политичкој сцени некадашње источне Њемачке, гдје АФД ужива све већу подршку. Десница се буди и у Француској, што тјера Вашингтон да тражи неке нове европске савезнике као што је Пољска. Зашто им је ова земља толико битна? Ако би којим случајем НАТО, односно САД, жељели ући у сукоб са Русијом, што је сада мало вјероватно, онда би то ишло управо преко ове земље, али и Румуније из које је већ гађан херсонски мост.

ГЛАС: Амерички професор Самјуел Хантигтон упозорио је још прије отприлике 30 година да ће цивилизацијски идентитет бити главни узрок подјела у свијету након хладног рата. Да ли смо данас управо свједоци тог сукоба цивилизација, а који се прелама управо у Украјини?

ШКОБАЉ: Не бих рекао да је ово сукоб цивилизација. Мислим да је до овог дошло због једног накарадног неолибералног модела капитализма, који се константно наметао од стране Запада. Ако прочитате књигу “Економски убица”, аутора Џона Перкинса, иначе бившег агента ЦИА, онда можете схватити како Запад, односно САД, функционишу односно како се нека земља ставља под њихову контролу.

Прво јој се понуде економске шаргарепе, а онда користи штап, с којим вас свјесно тјерају у дужничко ропство, како би дошли до политичке контроле и вриједних ресурса. Праве од вас своју колонију. Афричке земље, али и неке латиноамеричке, најбоље су то осјетиле на својој кожи те се зато сада све више окрећу ка условно речено истоку. Америка је до сада владала попут свјетског полицајца и изграђивала своју моћ на долару и јакој војсци. Сада се то полако мијења.

ГЛАС: Како се у ову глобалну причу уклапа и БРИКС, који постаје достојан ривал Г7?

ШКОБАЉ: Прави се нови свијет чије контуре већ можемо да видимо. Окосницу ће чинити земље БРИКС-а, плус Шангајска организација. То ће бити моћна противтежа колективном западу.  Овај дио приче подржава 80 одсто грађана свијета. Зашто? Па зато што им тај неки нови источни савез помаже да се ослободе окова досадашње западне хегемоније, утемељеној само на пљачки и профиту. С друге стране, имамо нешто што промовише Русија: духовност, идентитет и породицу. То су постулати не само православља, већ и ислама. Све ово су револуционарни догађаји који ће из темеља промијенити досадашњи изглед свијета. Не брани Кина Русију зато што је воли, већ јер на тај начин штити и себе. Знају Кинези да им је на челу нацртана мета од стране јастребова из Вашингтона.

ГЛАС: Да ли и колико наредни предсједнички избори у САД могу закомпликовати или релаксирати ствари глобално?

ШКОБАЉ: Ако Доналд Трамп побиједи или неко њему близак могуће је да дође до распада НАТО савеза, али и повлачења америчких војних снага, како из Европе тако и остатка свијета. Треба се надати да ће тај дио америчке елите, којој припада и Трамп, побиједити на наредним изборима јер би тада, убијеђен сам у то, он учинио све да смири ситуацију у свијету.

Не треба заборавити поменути да и саму Америку дрма велика криза. Није сјајно стање ни када је у питању унутрашња безбједност. О том нико не пише. Нису они више толико монолитна држава као некад. Када је у питању финансијска криза, она у САД без престанка траје још од 2008. и све више изједа ову државу, јер се наставило са штампањем новца. Мислим да их то не може спасити, поготово ако знамо да је процес дедоларизације у све већем замаху. Све већи број држава окреће леђа долару, новчаници на којој су САД изградиле своју моћ. Наруку им, стратешки гледано, не иде ни помирење Саудијске Арабије и Ирана. И Кина се годинама припрема за један овакав сценарио. У Европи и даље слијепи, прате кораке Вашингтона који воде ка провалији. Мислим да врхунац кризе унутар Европске уније тек слиједи током наредне године, да ће инфлација у Њемачкој поново скочити на више од десет одсто, а што се тиче прехрамбених производа и до 20 одсто. Главни разлог - јер се и даље примјењује један ортодоксни модел неолибералног капитализма од кога ми треба што прије да окренемо леђа.  Дуг је зао друг. А ако сте дужни - онда сте принуђени и пристајати на разне и штетне политичке и економске компромисе, које онда правите са поменутим “економским убицама”.

ГЛАС: Утисак је да САД увиђају да им се љуља тло под ногама и измиче хегемонија. Колико то може бити опасно јер рањени лав је најопаснији?

ШКОБАЉ: Истина, али питање је који ће дио елите да дође на власт. Трамп је 2016. године побиједио јер је добар дио америчких грађана, али и један дио елите, схватио све ове опасности у које их увлачи дубока држава. Надам се да ће и овог пута тамошњи гласачи схватити куд их води актуелна Бајденова администрација.

Српска на правом путу

ГЛАС: Како се у ову глобалну причу, обрачун истока и запада уклапају овдашњи простори?

ШКОБАЉ: Ситуација је веома лоша, поготово по српски корпус. Мислим да садашње власти Републике Српске воде једну добру политику. Без обзира на неке грешке у претходном периоду које је урадио предсједник Милорад Додик, он сада вуче праве потезе. И то једна конзистентна политика која је базирана на искреној и недвосмисленој подршци Кине и Русије. Бошњачка страна би требало да схвати да им шуровање са америчком страном неће донијети ништа добро. Показало се то много пута до сада. Биће само потрошна роба. С друге стране, сваки нови и већи западни притисак на Српску може водити само ка њеном осамостаљивању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана