Зубац остаје директор са пуним овлашћењима

Жељка Домазет
Зубац остаје директор са пуним овлашћењима

Сарајево - Горан Зубац је директор Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) у пуном овлашћењу, Независни одбор Парламента БиХ нема никакве примједбе на његов рад и ту је потпуно чиста и јасна ситуација, изјавио је јуче (уторак) предсједавајући Независног одбора Жико Крунић.

Независни одбор током јучерашњег (уторак) засједања није постигао сагласност да разматра захтјев за суспензију Зупца нити рјешење замјеника министра безбједности Младена Ћавара, којим је првом човјеку SIPA забрањен приступ тајним подацима. Захтјев за суспензију и забрана приступа тајним информацијама услиједили су након што је против Зупца подигнута оптужница која га терети за несавјестан рад у служби. Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зупца због паљења зграде Предсједништва БиХ током фебруарских насилних демонстрација у Сарајеву. Зупцу је на терет стављено да није ангажовао Специјалну јединицу SIPA. Ангажман специјалаца може да затражи једино Тужилаштво БиХ, али такав захтјев тада није упућен SIPA. Због подизања оптужнице бошњачке политичке странке и чланови Независног одбора врше притисак како би Зубац био смијењен или суспендован иако то закон прописује само у случају када је донесена правоснажна осуђујућа пресуда.

- Што се тиче иницијативе замјеника министра безбједности, она ће бити размотрена оног момента када Независни одбор буде имао седам гласова за разматрање те иницијативе - рекао је Крунић.

Он каже да забраном приступа тајним подацима није доведен у питање рад SIPA.

- Ми се не бавимо питањем евентуалног одузимања приступа тајним подацима јер то није наша надлежност као ни то што се води поступак против њега у правосудним институцијама - казао је Крунић.

Он је рекао да ће Независни одбор упутити хитан захтјев уставноправним комисијама оба дома Парламента БиХ јер имају проблем правне природе да различити органи који су умијешани у овај случај прописе тумаче на различите начине.

Ћавар је рекао да је Независном одбору послао информацију коју је добио од Тужилаштва БиХ, у којој је наведено да је против Зупца подигнута и потврђена оптужница.

- Независни одбор је морао поступити по том допису, али га није уврстио у дневни ред - рекао је Ћавар.

Он каже да Зупцу на основу рјешења које је донио престаје приступ тајним подацима.

- Посао се, међутим, може организовати и могу се спроводити све истраге јер већи број људи у SIPA има дозволу за приступ свим нивоима тајности података - рекао је Ћавар.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да су добили Ћаварово рјешење.

- Тужилаштво БиХ ће у наредном периоду кореспонденцију која се односи на приступ тајним подацима реализовати искључиво са замјеником директора SIPA Ђуром Кнежевићем - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Сједници Независног одбора кратко је присуствовао и Зубац, а у његовој пратњи били су замјеник и помоћник директора SIPA Ђуро Кнежевић и Анђелко Хргић. Зубац није желио да даје изјаве, а из SIPA је саопштено да он наставља да обавља послове и задатке из своје надлежности и руководи Агенцијом у пуном капацитету и без икаквих ограничења.

- Анализом рјешења о привременом онемогућавању приступа тајним подацима директору SIPA уочен је низ повреда приликом његовог доношења. Оне се огледају првенствено у погрешној примјени материјалног права и погрешном утврђивању чињеничног стања, те чињеници да замјеник министра безбједности БиХ не разликује процедуру у вези са кривичним поступком од процедуре безбједносног провјеравања - навели су у SIPA и додали да ће због тога упутити жалбу.

Напади на Зупца не престају од када су припадници SIPA ухапсили високог функционера СДА и посланика те странке у Парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића због сумње да је починио ратне злочине над Србима и да је одговоран за скривање огромне количине наоружања и муниције на подручју Тешња, у којем је рођен. У заштиту Мехмедовића стало је Тужилаштво БиХ које га је, упркос обимној документацији и доказима које им је доставила SIPA, неколико часова након хапшења пустило на слободу.

Мехмедовић је у уторак изјавио да ће Независни одбор кривично одговарати зато што није смијенио Зупца.

- Против њега је подигнута оптужница и као такав према законским прописима не би смио да буде на челу ове институције. Не само да је Независни одбор прекршио закон, већ је довео у питање безбједносни систем БиХ. Очигледно је да се Независни одбор ставио у његову политичку заштиту и неко ће због тога морати сносити одговорност - казао је Мехмедовић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић рекао је да атаци на Зупца без сумње имају циљ да буде онемогућено дјеловање и несметан рад кључне агенције за откривање најтежих кривичних дјела.

- Зубац је, без обзира на сталне притиске и оспоравања, изузетно радио свој посао. То што је против њега подигнута оптужница не значи да је крив. Очигледно је да они чије дјеловање није у складу са законом желе да ставе SIPA ван функције. То би се могло рећи за Мехмедовића и њему сличне - каже Продановић.

РС мора реаговати

Лазар Продановић каже да бошњачки политичари на сваки начин настоје да уклоне јединог представника РС на челу неке безбједносне институције на нивоу БиХ.

- Власти РС и представници Српске у заједничким институцијама морају хитно захтијевати да се заустави хајка на Горана Зупца - казао је Продановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана