Жељезнице спремиле први талас отпуштања

Маријана Миљић
Жељезнице спремиле први талас отпуштања

Бањалука - Први на списку за отказ у "Жељезницама РС" наћи ће се радници који су запослени на одређено вријеме и приправници, којих је укупно 65.

У одлуци о правилима и критеријумима за распоређивање радника, која је ступила на снагу, првим чланом је дефинисано да радници који имају закључен уговор на одређено вријеме и приправници неће бити примљени у радни однос.

- Могуће је да они остану у предузећу, али само под условом да испуњавају услове за распоређивање на радна мјеста која нису попунили запослени који имају уговор на неодређено вријеме или ако је ријеч о дефицитарним занимањима - наведено је у одлуци управе "Жељезница РС".

Истом одлуком прописано је и да радници који испуњавају услове за пуну старосну или инвалидску пензију и они којима до краја године може бити отказан уговор о раду неће бити распоређивани на друга радна мјеста у склопу предузећа.

- Предузеће је дужно да овим радницима прије раскидања уговора о раду измири све заостале обавезе, порезе и доприносе до дана престанка радног односа. Управа је дужна да исплати и отпремнину, која је утврђена законима и општим актима предузећа - наведено је у одлуци.

У "Жељезницама РС" појашњавају да у овом предузећу тренутно имају 62 радника који имају уговор на одређено вријеме и свега три приправника.

- Услове за старосну пензију на крају 2017. године са напуњених 65 година живота испуниће осам запослених - казали су у "Жељезницама".

Синдикалци су сагласни да из предузећа први треба да оду радници који имају уговор на одређено.

- Ријеч је о радницима који су у скорије вријеме запослени. Не би било у реду да они остану, а да прве отказе добију радници који у предузећу раде већ неколико деценија. Синдикалци су, хтјели или не, морали да прихвате одлуку о правилима и критеријумима за распоређивање радника - казао је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница РС" Златко Марин.

Планом реструктурирања "Жељезница", који је крајем јуна представљен у Влади РС,  предвиђено је да број запослених до краја године буде смањен за 500. Планирано је да исти број запослених буде отпуштен до краја реструктурирања, односно 2021. године.

Измирење обавеза према радницима и дуга за порезе и доприносе планирано је из кредита Свјетске банка у износу од 50 милиона долара. У "Жељезницама РС" на крају првог полугодишта ове године било је 3.045 радника.

Пословање

"Жељезнице РС" су прво полугодиште завршиле са шест милиона КМ губитка. Тиме је акумулирани губитак овог јавног предузећа достигао 89 милиона КМ. Приходи предузећа износили су 32 милиона, а расходи 38 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана