Завршен доказни поступак против Боснића

Срна
Завршен доказни поступак против Боснића

Сарајево - На суђењу Хусеину Билалу Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности, данас је у Суду БиХ саслушањем заштићеног свједока Тужилаштва БиХ завршена фаза доказног поступка.

Заштичени свједок "Б-2" говорио је о Самиру Бегићу из Крајине који је погинуо на ратишту у Сирији гдје је отишао по Боснићевим инструкцијама.

Према његовим сазнањима и тврдњама, у Крајини има више покрета чији је циљ окупљање људи и подстицање на одлазак на ратишта у Сирију, а Боснић, који је из Бужима, један је од оних који има "своје момке".

Свједок "Б-2" је истакао да се "момци из таквих група окупљају илегално, да се називају браћом и да слиједе идеологију која шири мржњу према другачијем".

Одговарајући на питања Тужилаштва, свједок је навео да му је Бегић причао да на скуповима инструкције добијају написане на папиру, а након што их усвоје, запале доказе.

"Рекао ми је да је Боснић веома паметан и мудар и да зна да га прате, због чега не користи телефон и разговарају путем папира који запале упаљачем", рекао је свједок и додао да има и људе који му помажу како не би сву пажњу скренуо на себе, а да је један од првих људи који раде за њега Рамо Граховић.

Свједок сумња да су у такве групе укључени и локални полицајци и због тога није смио да оно што види пријављује у локалну полицијску станицу. Због страха је тражио заштиту идентитета пред Судом БиХ.

Заштићени свједок сумња да вехабијске групе имају сараднике у полицији с обзиром на то да му је Бегић, одговарајући на питање како ће прелазити границе када буде ишао у Сирију, одговорио да на граничним прелазима има "браћу".

"Толико су јаки да их има и на граници, наша полиција то одобрава, не вјерујем да нису у томе", нагласио је свједок.

Он је навео да се Бегић повезао и с "браћом" из других крајева кантона и БиХ и да је само с њима комуницирао, а да су се дружења с другим људима сводила на позивање у "групу".

Говорећи о финансирању, рекао је да су нешто сами зарађивали, а да су нешто добијали.

Бегић му је причао да је имао отворен рачун на који су му "браћа" уплаћивала новац.

"Граховић му је купио мобилни телефон, неки нови, давао новац, џепарац, хвалио се и тиме, и позивао и нас, комшије и пријатеље да му се придружимо", додао је свједок.

Према његовим ријечима, прије одласка у Сирију и познанства с Боснићем, Бегић је био вриједан момак, графички дизајнер, бавио се музиком, техником и радио у кафићу.

Свједок "Б-2" није се надао да ће Бегић отићи у Сирију, иако је о томе причао.

Према његовом свједочењу, Бегић је у тим причама спомињао да ће из Крајине отићи у Сарајево, а одакле ће им се на путу придруживати друга лица.

Сви они, према Бегићевим тврдњама, требало је да ратују под једним "логом" чији је он аутор. Он је израдио лого, карту БиХ, која је била црна, а у средини је имала натпис са заставе коју носе припадници групе "Исламске држава".

Посљедњи пут Бегића је чуо у једном кафићу када је путем вајбера звао рођака. Тада је чуо, како је испричао, да је Емрах Филиповић погинуо, а да Бегић жали што он није прије њега.

Боснићев адвокат Адил Лозо сматра ирелевантним исказ заштићеног свједока.

Наредна фаза на суђења су завршне ријечи које су планиране за двије седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана