Затворска казна за бившег Саркозијевог блиског сарадника

Срна
Затворска казна за бившег Саркозијевог блиског сарадника

ПАРИЗ - Бивши шеф особља некадашњег француског предсједника Николе Саркозија осуђен је данас на нову затворску казну због проневјере државног новца.

Клод Геан је проглашен кривим према оптужби да је, заједно са још четири особе, платио јавним новцем у износу од 7,5 милиона евра испитивање јавног мњења противно прописима.

Геан, који је већ у затвору због другог кривичног ђела, добио је годину и по дана затвора пред судом у Паризу, а мораће да одслужи минимално осам мјесеци, пренио је АФП.

Писац и некадашњи Саркозијев савјетник Патрик Буисон добио је условно двије године затвора и новчану казну од 150.000 евра, а некадашњи директор предсједниковог кабинета Емануел Мињон добио је условну казну затвора у трајању од шест мјесеци.

Некадашњи анкетар и консултант Пејр Ђакомети осуђен је на шестомјесечну условну казну затвора и мораће да плати износ од 70.000 евра.

Они су били оптужени да су наручили анкету за Саркозија у тајности и без тендера, чиме је прекршен француски Закон о јавним финансијама, који захтијева транспарентност и конкурентност.

Некадаши Саркозијев помоћник Жилијен Волпре ослобођен је оптужби.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана