Zatvorska kazna za bivšeg Sarkozijevog bliskog saradnika

Srna
Zatvorska kazna za bivšeg Sarkozijevog bliskog saradnika

PARIZ - Bivši šef osoblja nekadašnjeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija osuđen je danas na novu zatvorsku kaznu zbog pronevjere državnog novca.

Klod Gean je proglašen krivim prema optužbi da je, zajedno sa još četiri osobe, platio javnim novcem u iznosu od 7,5 miliona evra ispitivanje javnog mnjenja protivno propisima.

Gean, koji je već u zatvoru zbog drugog krivičnog đela, dobio je godinu i po dana zatvora pred sudom u Parizu, a moraće da odsluži minimalno osam mjeseci, prenio je AFP.

Pisac i nekadašnji Sarkozijev savjetnik Patrik Buison dobio je uslovno dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 150.000 evra, a nekadašnji direktor predsjednikovog kabineta Emanuel Minjon dobio je uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Nekadašnji anketar i konsultant Pejr Đakometi osuđen je na šestomjesečnu uslovnu kaznu zatvora i moraće da plati iznos od 70.000 evra.

Oni su bili optuženi da su naručili anketu za Sarkozija u tajnosti i bez tendera, čime je prekršen francuski Zakon o javnim finansijama, koji zahtijeva transparentnost i konkurentnost.

Nekadaši Sarkozijev pomoćnik Žilijen Volpre oslobođen je optužbi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana