Затражен дужи рок за објаву резултата пописа

Жељка Домазет
Затражен дужи рок за објаву резултата пописа

Сарајево - Агенција за статистику БиХ доставила је јуче Савјету министара БиХ извјештај о статусу активности у вези са пописом становништва, домаћинстава и станова обављеним 2013. године и предложила да рок за објаву коначних резултата пописа буде продужен са 1. јула на крај године.

- Предложено је да Савјет министара покрене процедуру за измјене Закона о попису становништва, домаћинстава и станова у вези са роком за објаву резултата - рекли су "Гласу Српске" у Агенцији за статистику БиХ, али нису могли износити више детаља.

Од неуспјешног састанка Централног пописног бироа одржаног 11. маја у Сарајеву није било нових састанака ни разговора, нити су статистичке агенције приближиле ставове о јединственом програму за обраду података добијених пописом становништва, домаћинстава и станова. Централни пописни биро већ дуго не може да постигне договор јер су опречни ставови о томе ко су стални становници БиХ. Федерална страна, посебно Бошњаци, инсистира да буду лабавија правила него што је прописано законом па би тај статус добио знатно већи број људи, односно и они који годинама живе и раде у иностранству, на шта РС не пристаје.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић казала је "Гласу Српске" да још нема најава када би нови састанак могао да буде одржан.

- Од Агенције за статистику БиХ добили смо информацију и извјештај о тренутној ситуацији када је ријеч о попису, односно о утврђивању јединствених правила за обраду података. На те извјештаје дали смо четрдесетак коментара у којима смо изнијели ставове и примједбе - рекла је Чичковићева.

Додала је да Завод за статистику РС остаје при ставу да треба утврдити јединствену методологију за обраду података пописа и да то може урадити Агенција за статистику БиХ, али искључиво у складу са оним што пише у закону.

- Било какво незаконито увођење нерезидената у сталне становнике или увођење у обраду пописница које нису ваљане неће довести до правих података о броју становника. БиХ не требају неупотребљиви подаци јер сви планови и стратегије који буду доношени на основу пописа неће нам донијети ништа добро - рекла је Чичковићева.

Казала је да је добила и писмо директора Федералног завода за статистику Емира Кремића у коме позива директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића да утврди јединствену методологију за обраду података пописа, наводећи да му за то није потребна сагласност ентитетских завода и Централног пописног бироа.

- Инсистирамо на примјени закона и досљедни смо у том ставу. Врло је симптоматична и чињеница да ни у самом руководству Агенције за статистику БиХ нема сагласности о много чему, што је констатовао и Јукић - каже Чичковићева и додаје да су Кремићеви наводи да Јукић годину врши опструкције и крши закон неутемељени самом чињеницом да је Јукић на челу Агенције за статистику тек четири мјесеца.

Кремић за "Глас" каже да је директор Агенције за статистику БиХ по закону надлежан да утврди јединствену методологију за обраду података и да се од њега очекује да то уради.

- Ми смо своје обавезе извршили. Нека и Јукић испуни своју законску обавезу и да се прекине са опструкцијама које трају годину. Нови састанак Централног пописног бироа био би губљење времена. Нека поступи у складу са законом јер је све друго покушај да се озакони незаконито - рекао је Кремић устврдивши да нема законског основа да се продужава рок за објаву резултата пописа, нити има потребе да се одржавају било какве сједнице Централног пописног бироа.

Контролни попис

Контролни попис становништва који је реализован мјесец након главног пописа из октобра 2013. године показао је да је пописано десет одсто више особа него што их стварно има.

Извор "Гласа Српске" из Савјета министара БиХ казао је раније да је кључни проблем управо прекобројно пописивање јер такви подаци нису употребљиви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана