Зашто је заборављена иницијатива за подршку младима: Орбанов модел добро би нам дошао данас

Маријана Миљић Бјеловук
Зашто је заборављена иницијатива за подршку младима: Орбанов модел добро би нам дошао данас

БАЊАЛУКА - Сваком новом брачном пару додијелићемо кредит од 30.000 марака. Када добију прво заједничко дијете, биће им отписана трећина дуга, а ако добију и друго, обавезе умањујемо за двије трећине. Ако се роди и трећа беба, кредит ће у потпуности бити отписан.

Таква мјера која је у Српској најављена још 2019. никад није угледала свјетлост дана, а стручњаци тврде да би тај модел подршке породици и данас био одличан. Милорад Додик, тадашњи српски члан Предсједништва БиХ, рекао је половином јула 2019. године да ће млади брачни парови бити стимулисани кредитом, да би остали у Републици Српској и да би био повећан број новорођене дјеце. Он је тада најавио да би већ у септембру те године требало да буде понуђен комплетан план за стимулисање.

Из надлежних институција Српске нисмо успјели да добијемо одговор на то да ли је та помоћ младим брачним паровима и даље након пуне четири године у фази разматрања, односно да ли је све остало само у најави. Демографи, економисти, али и млади, су и данас сагласни да је то једна од најбољих предложених мјера када је ријеч о задржавању младих на нашем простору.

- Бацили смо велику суму новца, потрошили године, па и деценије, на предлагање којекаквих популационих мјера које нису дале резултате. Стимулативни кредити су модел који се примјењује у Мађарској. Вјерујем да је он добар, само што би га требало прилагодити нашим условима. Не бисмо можда у почетку имали неки “беби-бум”, али вјерујем да би та мјера дала одређене резултате - рекао је “Гласу” демограф Стево Пашалић.

Са њим су сагласни и економисти, који наглашавају да поменути модел и те како добро функционише у земљи чији је премијер Виктор Орбан недавно посјетио Српску.

- Ми смо тада, дакле прије четири године, у најавама отписа кредита младим брачним паровима ископирали Мађарску. Они тамо младим брачним паровима отписују кредите у еврима, а наше најаве су биле у истом износу, само у маркама - рекао је “Гласу” економски аналитичар Зоран Павловић.

Према његовим ријечима, ако ништа не буде урађено Република Српска ће остати земља стараца и армије запослених у Влади.

И са адресе омладинских организација наводе да би поменута мјера много значила за младе брачне парове.

- Подржавамо све мјере за младе брачне парове које Влада предлаже. Посебно би било добро да буде усвојена одлука о стимулативним кредитима, односно отпису дуга за кредит за свако новорођено дијете - рекао је “Гласу Српске” предсједник Омладинског савјета РС Младен Пјевчевић.

Како функционише

Стево Пашалић појаснио је како функционишу бескаматни кредити у Мађарској. Нагласио је да свака жена од 18 до 40 година која је у првом браку, а у којем је запослено једно од партнера најмање три године или има студентски статус, има право на бескаматни кредит у износу од 31.243 евра (61.080 КМ).

- Ако тај пар у року од пет година добије дијете, наредне рате се одгађају за три године, а ако им се роди и друго дијете, грејс период се понавља и дуг смањује за 30 одсто, а уколико добију и треће дијете остатак рата се брише - рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана