Грајф: Резолуција о Сребреници опасан преседан

ГС
Грајф: Резолуција о Сребреници опасан преседан

БАЊАЛУКА - Израелски историчар и стручњак за Холокауст и ратне злочине Гидеон Грајф уочи засједањеа Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници оцијенио је да је дубоко забрињавајући тренд политизације историјских трагедија и да би изгласавање овог документа био опасан преседан који не би подстакао на помирење и мир, већ произвео посљедице и то не само по регионалну безбједност Западног Балкана.

-Штавише, отварање врата резолуцијама ове природе поставља опасан преседан који би заиста могао довести до пролиферације сличних резолуција усмјерених на различите сукобе широм свијета. Ово би могло додатно политизовати историјске трагедије и ометати напоре ка истинском помирењу и разумијевању” - истиче Грајф, који је био и предсједник Независне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији у периоду 1992. до 1995. године.

Говорећи о закулисним радњама и притисцима на одређене чланице УН на исход гласања, Грајф каже да је то веома забрињавајуће и да такав неприкладан утицај подрива интегритет процеса одлучивања и угрожава објективност коначног исхода. 

-Зато је од суштинског значаја да се одлуке ове величине доносе на основу чињеничних доказа, темељне анализе и разматрања ширих импликација на регионалну стабилност и међународне односе. Сваки покушај да се изврши неприкладан притисак или манипулише процесом доношења одлука подрива принципе транспарентности, правичности и поштовања права суверених нација да доносе независне пресуде”, оцјењује Грајф у интервјуу за “Косово онлајн”.

На питање да ли се плаши да би ова резолуција могла да отвори Пандорину кутију сличних оптужби у другим дијеловима свијета, израелски историчар каже да је веома забринут због потенцијалних посљедица ове резолуције на глобалну стабилност и унапређење помирења и разумијевања међу народима.

-Означавање читаве етничке групе као геноцидне на основу спорних историјских догађаја поставља опасан преседан који би потенцијално могао бити искоришћен у политичке сврхе у различитим сукобима широм свијета. Успостављањем преседана у којем су читаве нације оклеветане и означене као геноцидне, ризикујемо даље политизовање историјских трагедија и одржавање подјела и непријатељстава. Ово би могло поткопати напоре ка помирењу и изградњи мира не само у региону Балкана већ и у другим регионима који се боре са наслеђем прошлих сукоба. Штавише, такве резолуције имају потенцијал да погоршају постојеће тензије и подстакну нове сукобе, што на крају доведи до даље људске патње и губитака”, сматра он.

Додаје да је битно да се препознати да су сукоби попут оног у Босни и Херцеговини били вишеструки, укључивали су више актера и злочине које су починиле различите стране и да се фокусирањем само на један аспект и приписивањем колективне кривице читавој етничкој групи, игноришу се нијансе и сложеност сукоба.

-Крајњи или скривени циљ иза оваквог инсистирања може варирати, али често укључује геополитичке интересе, домаће политичке обзире и покушаје обликовања историјских наратива за стратешку предност - каже Грајф.

На констатацију да међународна јавност, укључујући и земље коспонзоре, приликом доношења одлуке није жељела да консултује његове Извјештај о Сребреници, Грајф каже да је то крајње забрињавајуће, и да игнорисање или одбацивање таквих извјештаја, али и других “вјеродостојних и непристрасних извора”, не само да подрива трагање за истином, већ и ризикује да се одразне на нове неспоразуме и подјеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана