Засметаће им и Тесла и краљ Александар

Александар Стојановић
Засметаће им и Тесла и краљ Александар

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Док у ФБиХ јавне установе носе називе усташких првака, Жељко Комшић својим ратнохушкачким изјавама жели да у БиХ створи атмосферу као пред Кристалну ноћ у Берлину, поручујући Србима да у овој држави нема мјеста за велике личности наше историје.

Рекли су ово представници Срба у институцијама БиХ, али и политички коментатори реагујући на изјаву члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића у којој је поручио “да ће се радовати, тек кад буду поскидане све њихове табле”.

Шеф српског клуба у Парламенту БиХ Ненад Стевандић рекао је за “Глас Српске” да овакве изјаве и ратни хушкачи попут Комшића не би требало да имају своје мјесто у пристојном свијету и политичком животу.

- Он је Републици Српској и међу Хрватима у БиХ одавно персона нон грата. Привлачење пажње ратнохушкачким изјава треба да буде порука међународној заједници која својим дејством, свјесно или несвјесно, подржава овакве хистеричне и екстремне изјаве - истиче Стевандић.

Он додаје да је лицемјерно да се Комшић проглашава за великог антифашисту, док у БиХ у коју се толико куне, постоје школе које носе називе истакнутих усташких злочинаца Мустафе Бусулаџића.

- Називе разних установа, улица и институција носе имена Миле Будака, “Зелених беретки” и сличних личности и организација које су чинили стравичне злочине. Док на такве ствари ћути, а врло често се и њима поноси, Комшић се, уз жалосну подршку међународне заједнице, устремио на Републику Српску стварајући предратну и атмосферу линча, сличну оној као што је била Кристална ноћ у Берлину 1938. године - закључио је Стевандић за наш лист.

Политиколог Војислав Савић истиче да је Комшић још једном показао да политичко Сарајево, чији је он истакнути представник, неће никада прихватити ништа што је српско и да се може очекивати да ће њихови захтјеви ићи до те мјере да ће на крају једино бити прихватљиво да се одрекнемо сопственог идентитета.

- Њима није битно да ли је у питању Радован Караџић, Никола Тесла, Свети Сава, Степа Степановић или краљ Александар Карађорђевић, они не праве разлику, потпуно им је свеједно. Они би поскидали све, само да могу и то је суштина - каже Савић.

Он додаје да је јасно да они своје спорне табле неће никада уклонити, јер сматрају да код њих нема ништа спорно.

- Код ових поступака је важна симболика, а они су мислили да су овим поступком понизили Србе. Не мучи њих име Радована Караџића, њихова једина жеља је била да понизе српски народ - закључује Савић.

Табла

Табла са именом Радована Караџића у четвртак је скинута са Студентског дома у Палама. Директор ове установе Дамјан Шкипина изјавио је да су се при доношењу одлуке водили ријечима Соње Караџић Јовичевић која је рекла: “Ако не може да буде на понос, нека не буде ни на пркос”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана