Zasmetaće im i Tesla i kralj Aleksandar

Aleksandar Stojanović
Zasmetaće im i Tesla i kralj Aleksandar

BANjALUKA, SARAJEVO - Dok u FBiH javne ustanove nose nazive ustaških prvaka, Željko Komšić svojim ratnohuškačkim izjavama želi da u BiH stvori atmosferu kao pred Kristalnu noć u Berlinu, poručujući Srbima da u ovoj državi nema mjesta za velike ličnosti naše istorije.

Rekli su ovo predstavnici Srba u institucijama BiH, ali i politički komentatori reagujući na izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojoj je poručio “da će se radovati, tek kad budu poskidane sve njihove table”.

Šef srpskog kluba u Parlamentu BiH Nenad Stevandić rekao je za “Glas Srpske” da ovakve izjave i ratni huškači poput Komšića ne bi trebalo da imaju svoje mjesto u pristojnom svijetu i političkom životu.

- On je Republici Srpskoj i među Hrvatima u BiH odavno persona non grata. Privlačenje pažnje ratnohuškačkim izjava treba da bude poruka međunarodnoj zajednici koja svojim dejstvom, svjesno ili nesvjesno, podržava ovakve histerične i ekstremne izjave - ističe Stevandić.

On dodaje da je licemjerno da se Komšić proglašava za velikog antifašistu, dok u BiH u koju se toliko kune, postoje škole koje nose nazive istaknutih ustaških zločinaca Mustafe Busuladžića.

- Nazive raznih ustanova, ulica i institucija nose imena Mile Budaka, “Zelenih beretki” i sličnih ličnosti i organizacija koje su činili stravične zločine. Dok na takve stvari ćuti, a vrlo često se i njima ponosi, Komšić se, uz žalosnu podršku međunarodne zajednice, ustremio na Republiku Srpsku stvarajući predratnu i atmosferu linča, sličnu onoj kao što je bila Kristalna noć u Berlinu 1938. godine - zaključio je Stevandić za naš list.

Politikolog Vojislav Savić ističe da je Komšić još jednom pokazao da političko Sarajevo, čiji je on istaknuti predstavnik, neće nikada prihvatiti ništa što je srpsko i da se može očekivati da će njihovi zahtjevi ići do te mjere da će na kraju jedino biti prihvatljivo da se odreknemo sopstvenog identiteta.

- Njima nije bitno da li je u pitanju Radovan Karadžić, Nikola Tesla, Sveti Sava, Stepa Stepanović ili kralj Aleksandar Karađorđević, oni ne prave razliku, potpuno im je svejedno. Oni bi poskidali sve, samo da mogu i to je suština - kaže Savić.

On dodaje da je jasno da oni svoje sporne table neće nikada ukloniti, jer smatraju da kod njih nema ništa sporno.

- Kod ovih postupaka je važna simbolika, a oni su mislili da su ovim postupkom ponizili Srbe. Ne muči njih ime Radovana Karadžića, njihova jedina želja je bila da ponize srpski narod - zaključuje Savić.

Tabla

Tabla sa imenom Radovana Karadžića u četvrtak je skinuta sa Studentskog doma u Palama. Direktor ove ustanove Damjan Škipina izjavio je da su se pri donošenju odluke vodili riječima Sonje Karadžić Jovičević koja je rekla: “Ako ne može da bude na ponos, neka ne bude ni na prkos”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana