Западном Балкану потребно чудо

Танјуг
Западном Балкану потребно чудо

Цирих, Берлин - Земљама Западног Балкана потребно је чудо како би бар делимично приближиле свој БДП европском просјеку, оцјењује швајцарски дневник "Ноје цирихер цајтунг".

Послије пријема Хрватске у ЕУ, остале земље Западног Балкана мораће да се стрпе, што би могло да успори њихову трансформацију прије него што је ваљано и почела, пише швајцарски лист.

"Србија, као највећа национална економија у региону, још муку мучи са бруто националним производом, који је нижи него прије распада Југославије", подсјећа "Ноје цирихер цајтунг".

Европска банка за обнову и развој недавно је прогнозирала да ће у наредних 20 година, уколико се околности не промјене, од бивших европских комунистицких земаља једино средњеевропске и балтичке државе достићи 60 одсто просијецног прихода по глави становника који је ЕУ имала 2004. године, прије ширења на исток.

За земље Западног Балкана тај циљ ће - осим ако се не деси чудо - остати недостижан још неодређено дуго, оцјењује "Ноје цирихер цајтунг", преноси Дојче веле.

Лист описује Западни Балкан као регион који карактеришу непрестани немири и чије се становништво нада да ће у окриљу ЕУ наћи стабилност и благостање

Међутим, та перспектива је, како пише циришки лист, веома неизвесна.

Дневник подсјећа да је земљама Западног Балкана на самиту ЕУ у Солуну 2003. године обећана европска перспектива, али то обећање данас личи на празне приче.

Сваки европски политичар осјећа се обавезним да понови ту реченицу током посјете западном Балкану, али вјера у искреност таквих изјава полако се губи, наводи "Ноје цирихер цајтунг".

Лист пише и да је Хрватска у јулу прошле године с више незадовољства него одушевљења примљена у ЕУ, у којој је још тад превладавала прећутна сагласност да неко вријеме треба паузирати с проширењем.

Тај став, према наводима дневника, неће много промјенити ни почетак преговора о чланству са Србијом.

"Такво ускраћивање љубави на Балкану не пролази незапажено", пише лист и додаје да је утицај ЕУ у региону и даље веома велики, а да је прикључивање Унији један од ријетких циљева око кога су сложне скоро све политицке снаге.

"Истина је, међутим, да су за осиромашени Балкан постављени много строжији критеријуми него што су били 2004. године" за земље источне и средње Европе, напомиње циришки дневник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана