Жалбе отежу тендер за добављача пасоша

Горан Маунага
Жалбе отежу тендер за добављача пасоша

Сарајево, Бањалука - Тендер путем којег Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ бира компанију којој ће повјерити четворогодишњи уговор о изради пасоша константно успоравају жалбе понуђача, због чега долази до сталног помјерања рокова за завршетак поступка.

Посљедња жалба стигла је из румунске фирме "Приматехник сервис", али ју је одбила Канцеларија за разматрање жалби БиХ. Директор ИДДЕЕА Ариф Нанић каже да након одлуке Канцеларије за разматрање жалби слиједи наставак тендерског поступка на основу Закона о јавним набавкама.

- Рок за достављање понуда вриједи још 15 дана, након чега слиједи затварање тендера. Послије тога слиједи оцјена понуда, квалификације понуђача и доношење одлуке о избору компаније са којом ће бити потписан уговор. Надам се да више неће бити жалби и да ћемо одлуку о избору компаније донијети до 20. новембра, а затим до краја овог мјесеца закључити уговор - рекао је Нанић.

Занимљиво је да је румунска фирма, иако уопште нема могућност штампања пасоша, уложила жалбу на услове тендера након подизања документације почетком октобра. ИДДЕЕА је жалбу прослиједила Канцеларији за разматрање жалби, до чије одлуке је спровођење тендерске процедуре било обустављено.

Вријеме је изгубљено и због жалбе коју је прије тога уложила аустријска фирма "Osterreichische Staatsdruckerei". Након што је ИДДЕЕА донијела рјешење којим је уважен дио жалбених навода, та фирма жалила се и на то рјешење, али је ту жалбу након само два часа повукла.

Посљедњи тендер за набавку пасоша расписан је 10. августа, а први рок за достављање понуда био је 26. септембар. Због поступка на основу жалбе коју је поднијела фирма " Osterreichische Staatsdruckerei " рок је био продужен до 5. октобра. Када је услиједила жалба фирме "Приматехник сервис", рок је поново пролонгиран до половине новембра.

ИДДЕЕА је у тендеру објављеном у августу измијенила услове на које су се жалили понуђачи на претходном тендеру због којих га је поништила Канцеларија за разматрање жалби, која је и прије тога два пута поништавала тендере за набавку пасоша.

У издавању пасоша нема застоја, али уговор за тај посао са фирмом "Милбауер" је на снази до 21. марта наредне године и до тада би требало да буде избран нови добављач. Са новоизабраним понуђачем требало би да буде пописан уговор о набавци пасоша за период од четири године. Евентуално улагање жалби на избор понуђача могло би опет довести до пробијања тог рока, а резервна опција је да као и почетком године буде продужен рок са тренутним добављачем.

Тужба

"Глас Српске" објавио је раније да компанија "Џемалто" припрема тужбу против ИДДЕЕА јер није испунила уговор у коме је наведено да ће послије избора бањалучке компаније "Милбауер" у марту, за мјесец бити расписан нови тендер за избор понуђача. Тендер је расписан тек у јуну, а поништен је крајем јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана