Закон о раду и плате на врху листе захтјева

Ведрана Кулага
Закон о раду и плате на врху листе захтјева

Бањалука - Пословна заједница и синдикат припремају списак захтјева које ће упутити на адресу Владе Републике Српске да би били узети у обзир приликом израде буџета и програма економских реформи за идућу годину, а на листи ће се наћи знатан број ранијих приједлога.

Министарство финансија Републике Српске припремило је већ нацрт републичког буџета за идућу годину, који износи 3,227 милијарди марака, што је за 196,8 милиона КМ мање од ребаланса у 2018. години, а актуелна премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је јуче да ће РС до краја године имати нову власт, усвојен буџет и кључна документа за идућу годину.

- План је да Влада утврди нацрт буџета који ће послужити за консултације са социјалним партнерима и ако буду имали идеја и приједлога да можемо да их уврстимо у документ - рекла је Цвијановићева и навела да ће, након завршетка процедуралног дијела који се односи на опште изборе, бити конституисан сазив Народне скупштине Републике Српске.

Социјални партнери већ су спремни за нову рунду дијалога са представницима власти да би, истичу, у што бољој мјери и припремили приједлоге те их касније и спровели у дјело да би био поправљен положај радника и имиџ привреде.

У Привредној комори РС су казали да је кључни циљ за идућу годину даље растерећење привреде кроз смањење намета, али и реализација других зацртаних циљева. О списку захтјева са којим ће ићи у преговоре са Владом биће ријечи на данашњој сједници Управног одбора - рекао је за "Глас Српске" портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Са њима ће за истим столом бити представници послодаваца.

- На састанку ћемо утврдити наше приједлоге који ће ићи према Влади с циљем креирања програма економске политике за наредну годину - каже први човјек Удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Кључне ствари на списак су ставили и у Савезу синдиката РС, одакле су подсјетили на меморандум који су раније потписали са Владом, а који садржи мјере које треба спровести у дјело да би био поправљен положај радника. Предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић каже да су неке мјере реализоване, а једна од њих је повећање радничких плата. И синдикални органи данас би требало да усагласе посљедње детаље у вези са захтјевима које ће упутити власти у Српској.

- Завршили смо измјене и допуне Закона о посредовању при запошљавању и сада нови сазив Владе треба да утврди приједлог тог закона да би парламент то могао да усвоји у првом кварталу наредне године. Почела је да ради и радна група за измјену Закона о раду, који остаје наш кључни приоритет, који треба да се нађе у плановима Владе - рекла је Мишићева.

На листи су и измјене Закона о удружењима и фондацијама, јер је, како је рекла, јасно да синдикати не могу да се уклопе у тај закон, јер представљају потпуно други дио друштва.

- Морамо отворити причу о утврђивању најниже плате, а веома важно је усвојити стратегију заштите здравља на раду, јер су све анализе показала да ту има много проблема - рекла је Мишићева те додала да је неопходна реформа здравственог система да би радници били добро плаћени, а осигураници имали адекватну здравствену заштиту.

Из Министарства финансија РС су поручили да пола године сарађује са пословном заједницом на реализацији циљева из Меморандума о сарадњи, који ће бити смјерница за израду програма економских реформи. Израда нацрта програма економских реформи РС од 2019. до 2022. године, у којем се дефинишу смјернице за развој привреде, налази се у завршној фази, а надлежни у Влади РС очекују да ће до 15. новембра бити дефинисан нацрт овог документа.

Изворни приходи за наредну годину планирани су у износу од 2,779 милијарди и очекивани раст прихода је за 21,4 милиона КМ већи у односу на ову годину. За отплату дугова је, како је речено, планирано 487 милиона или 264,2 милиона мање него ове године, а буџетски суфицит треба да износи 65,5 милиона марака.

Јачање МУП-а

Жељка Цвијановић је нагласила да сви социјални партнери у Српској знају да ће прича о платама морати да буде отворена да би све оно што је уочено као девијација било исправљено и да би били донесени солиднији закони. Подсјетила је да ће од 1. јануара идуће године просвјетним радницима бити повећана плата за осам одсто.

Додала је да се мора водити рачуна на који начин би требало да буде ојачано Министарство унутрашњих послова РС, а то би, како је рекла, подразумијевало кадровско јачање, али и у смислу набавке опреме, наоружања и свега што би полицајац морао да има.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана