Закон о лијековима на чекању због одмора

Ведрана Кулага Симић
Закон о лијековима на чекању због одмора

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Одговор Републике Српске на одлуку Уставног суда БиХ којом је привремено ван снаге стављен републички Закон о лијековима и медицинским средствима биће утврђен и достављен до почетка септембра, потврђено је за “Глас Српске”.

Суд је у јулу, одлучујући о захтјеву бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности тог закона, којим је предвиђено и оснивање агенције за лијекове и медицинска средства Српске, одлучио да његове одредбе стави ван снаге док не буде донесена коначна одлука у том предмету.

Поступајући по захтјеву подносиоца, захтјев је 29. јуна достављен на одговор учесницима у поступку Народној скупштини и Влади Републике Српске те у оба дома Парламента БиХ, а имали су рок од 30 дана да судијама доставе своје ставове. Ипак, надлежнима је дато још времена.

У Уставном суду БиХ за “Глас Српске” су потврдили да је процедура у вези са овим предметом у току и да је на захтјев републичког парламента рок за достављање одговора продужен до 1. септембра. То је за “Глас” потврдио и замјеник предсједника Одбора за уставна питања Народне скупштине РС Давор Шешић.

- Рок за достављање одговора је пролонгиран из техничких разлога јер су у току годишњи одмори те ћемо почетком септембра упутити одговор који је од нас затражен - рекао је Шешић.

Закон о лијековима и медицинским средствима Српске је ступио на снагу крајем јуна, а истог дана је услиједио и Џаферовићев захтјев за оцјену уставности тог закона којим је, према ријечима републичког руководства, почео процес враћања надлежности са БиХ на Српску. 

И док бошњачки политички представници те ОХР и Делегација ЕУ наводе да је ступање на снагу тог републичког закона кршење Устава, у Српској то не виде тако јер за то, како тврде, имају упориште у Уставу.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС казали су раније за “Глас” да је закон прошао све процедуре, од Владе, Народне скупштине до Вијећа за заштиту виталног интереса Уставног суда Српске. Нагласили су и да је област здравствене заштите у надлежности Српске.

- Доношење Закона о успостављању агенције за лијекове РС мотивисано је првенствено бригом за адекватну заштиту здравља становништва Српске у изазовној ситуацији и времену пандемије вируса корона - поручено је из ресорног министарства.

Законом је предвиђено успостављање агенције за лијекове и медицинска средства РС. Америка је почетком јуна увела санкције министру здравља и социјалне заштите РС Алену Шеранићу. У образложењу одлуке је наведено да промовише “сецесионистичке активности” Српске јер је водио процес усвајања Закона о лијековима и медицинским средствима РС, али и да би оснивање републичке агенције пореметило овлашћења такве агенције на нивоу БиХ.

Процедуре

У Уставном суду БиХ су појаснили и да евентуално недостављање одговора неке од страна у поступку не утиче на даљи ток процеса.

- Предмет ће бити разматран на једној од наредних пленарних сједница - рекли су у тој правосудној институцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана