За сада довољно 1.400 страних радника

Маријана Миљић Бјеловук
За сада довољно 1.400 страних радника

БАЊАЛУКА - Влада РС одобрила је јуче запошљавање 1.400 страних радника на тржишту Српске у 2023. години, а из пословне заједнице поручују да имају увјерење надлежних да ће тај број бити повећан ако буде потребно.

Из Владе је саопштено да се утврђена годишња квота за запошљавање лица из иностранства у идућој години односи на продужење 400 раније издатих радних дозвола и на издавање 1.000 нових.

- РС је већ дужи низ година имала исту квоту радних дозвола за запошљавање страних држављана и лица без држављанства. С обзиром на проблеме с којима су се послодавци сусрели у погледу проналажења адекватне радне снаге на тржишту, у овој години је повећана квота за ново запошљавање страних држављана - саопштено је из Владе РС.

Нагласили су да је број издатих радних дозвола утицао и на тренд страних улагања за које инвеститори у већини случајева траже ангажовање стручног кадра са посебним знањима и вјештинама.

Због недостатка радне снаге на домаћем тржишту повећана је квота за запошљавање странаца за ову годину и то са 600 на 1.400 радних дозвола. Из пословне заједнице поручују да је 1.400 радних дозвола за идућу годину за сада довољно, али да имају обећања из Владе Српске да ће, ако се укаже потреба, тај број бити повећан.

- Битно је да су нам рекли да ће повећати ту квоту ако буде потребно, тако да треба сачекати да видимо хоће ли одобрена квота бити испуњена. Ако буде, ми ћемо захтијевати да квота за запошљавање странаца буде повећана - рекао је “Гласу Српске” предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Нагласио је да су квотом од 1.400 страних радника, која је одобрена за ову годину, задовољене потребе домаћих послодаваца за кадром.

- Борбе трају, али почињу нам долазити страни радници. Видјећемо до краја године, када сумирамо све резултате, каква је ситуација. С друге стране, и најаве због кризе у Европи говоре да би могло доћи до повратка одређеног броја наших грађана из западне Европе. Тамо су цијене смјештаја и енергената енормно високе, па ће се они који се нису добро снашли и угрожена им је егзистенција, вјероватно вратити - рекао је Тривић.

Народна скупштина РС је крајем маја по хитном поступку измијенила Закон о запошљавању страних држављана и лица без држављанства према којем странци у Српској имају поједностављену процедуру када је у питању запошљавање. Такође, истим актом дефинисано је да надлежни у року од 15 дана морају одлучити да ли страни радници испуњавају све услове за добијање радне дозволе.

Банкарски сектор

Влада Српске јуче је разматрала и извјештај о пословању банкарског сектора у Српској у првој половини ове године.

- Очекујемо да Агенција за банкарство редовно прати кретање каматних стопа те да доноси мјере с циљем ублажавања могућих негативних ефеката на стабилност финансијског сектора и заштиту корисника финансијских услуга - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана