За допринос борби ВРС одликован Карађорђевом звијездом: Преминуо пуковник Златан Црналић

РТРС
За допринос борби ВРС одликован Карађорђевом звијездом: Преминуо пуковник Златан Црналић

БАЊАЛУКА - Пуковник Златан Црналић, један од преживјелих пилота који су оборени изнад Новог Травника у фебруару 1994. године преминуо је данас у 61. години након краће и тешке болести.

Комеморација ће бити одржана у Народном позоришту Републике Српске у понедјељак 6. маја у 10 часова, а сахрана ће бити истог дана у 12 часова на гробљу Побрђе у Бањалуци.

Иза Црналића је остала супруга, кћерка и двије унуке.

Црналић је рођен 28. октобра 1963. године у Приједору, а школовао се на Ваздухополовној гимназији у Мостару у 18. класи. Одмах по завршетку, 1982. године, уписује 35. класу Ваздухопловне војне академије у Задру и исту завршава 1986. године у звању пилот авиона и чину потпоручник.

Почетком распада Југославије свој професионални пут пилота је наставио уз своју јединицу, тако да је у августу 1992. године заједно са јединицом пребазирао на аеродром "Маховљани" код Бањалуке. За свој допринос напорима и борби у Војсци Републике Српске одликован је Карађорђевом звијездом другог реда од Предсједника Републике Српске.

Интересантан је податак да је 28. фебруара 1994. године, током извођења једног од летова у директном окршају са америчким "Ф-16" из снага НАТО-а и поред великих оштећења успио безбједно да врати свој авион на аеродром полијетања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана