Вукановићева странка засад не може на изборе

Г. М.
Вукановићева странка засад не може на изборе

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ забранила је Покрету за правду и ред излазак на локалне изборе 2. октобра јер је утврђено да њихова пријава није валидна због низа пропуста приликом регистрације странке.

У пријави није било докумената о аутентичности регистрације странке, а саговорник "Гласа Српске" близак ЦИК-у каже да је одбијена зато што је у рјешењу суда о регистрацији наведено да је то удружење, а не политичка организација. Покрет за правду и ред, на чијем је челу Небојша Вукановић, имао је јуче до 16 часова рок да путем ЦИК-а упути жалбу Суду БиХ. ЦИК жалбу може да задржи и уважи, или да је прослиједи на рјешавање Суду.

Вукановић, који је и савјетник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ и лидера СДС-а Младена Босића, каже да је тачно да им је ЦИК одбио пријаву за изборе и да је он већ упутио жалбу.

- ЦИК је утврдио да је суд 2013. странку погрешно уписао у регистар. То је бесмислено јер смо ми с рјешењем које они сада оспоравају учествовали на изборима 2014. године. Ради се о политичкој опструкцији појединих људи у ЦИК-у, јер је та одлука неоснована. Имам тумачење суда у коме стоји да је ЦИК погрешно протумачио њихово рјешење из тог регистра. Сигуран сам да ће Апелационо вијеће Суда БиХ исправити грешку ЦИК-а - каже Вукановић.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић каже да не може дати никакав коментар јер одлуке ЦИК-а нису правоснажне. ЦИК је одбио пријаве 19 политичких странака за учешће на локалним изборима, али им је остављен рок да исправе неправилности и поднесу жалбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана