Вучић: "Ово је напад на целу нашу земљу, уводимо нове мере"

ГС
Вучић: "Ово је напад на целу нашу земљу, уводимо нове мере"

БЕОГРАД - Поновљеним масовим нападом, послије напада на нашу децу, затим насумичним нападима на свакога, ово је напад на целу нашу земљу.

Ово је рекао предсједник Србије Александар Вучић који држи ванредну конференцију поводом терористичког напада који се синоћ догодио код Младеновца, а у којем је убијено осморо и рањено 14 људи

- Сваку реч коју бисмо желели да изговоримо је тешка. Породицама убијене деце и радника обезбеђење у Основној школи, у своје име и чланова Владе Србије, желим да изразим саучешће, као и ноћас убијеним жртвама и да им кажемо да смо, иако знам да је то веома тешко, да смо уједињени у болу и тузи - почео је Вучић.

Он је истакао да су грађани Србије и Српски народ велика нација и народ.

- За нас веће трагедије од ове нема. Изгубили смо много деце, много дивних људи. Америка када се суочила са више хиљада убијених, 11. септермба, знали су да се уједине и одговоре - навео је Вучић.

Комплетно разоружавање Србије

- До сада су наши полицијски службеници имали обавезу да пре почетка наставе обиђу школу. У наредних шест месеци примићемо 1.200 полицајаца. Пребацићемо 1.000 полицајаца више да проводе време у школи. Да поред обезбеђење постоји полицајац готово увек у школи. Они који туку слабије од себе увек имају страх од оних који су јачи, а држава је најјача. Знам да ниједна мајка није спавала у протеклих 48 сати. Имамо у Београду 331 школу, у свакој ће седети полицајац. Остале мере, то ће нас коштати неких 25 милиона евра више, али смо пронашли новац - рекао је и додао:

Он је додао да су специјалне анититерористичке јединице имале задатак да униште терористу.

- Зликовац је ухапшен и неће више видети светлост белог дана. Из затвора изаћи неће. Толико деце побијено, толико људи, толико породица завијено у црно.... Сит сам романсираних прича о зликовцима и монструмима. Влада ће донети закључак колико данас којим се налаже МУП-у да припреми хитне измене допуне закона о муницији којима би се пооштрили услове за држање ватреног оружја, сви људи који имају оружје а то је око 400.000 лица проћи ће ревизију, неће остати више од 30-40 комада. Извршићемо комплетно разоружавање Србије – истакао је Вучић.

Према његовим ријечима они који буду имали оружје биће под сталним провјерама.

- Такође, за то мало оружја што буде било, и код ловаца и код свих других, биће шестомесечне провере лица, лекарске и психијатријске прегледе ће имати и када службе кажу, и тест на психоактивне супстанце. Што мање цеви вуде било, биће и мање опасности за нашу деци и за наше градове. Да се обезбеди мораторијум за ношење било каквог оружја у наредне две године - казао је Вучић.

Подсјетимо, у терористичком нападу који се догодио синоћ у Младеновцу, у селима Мало Орашје и Дубона убијено је осморо људи. Међу страдалима је један полицајац (20), његова сестра, и још један младић (21) а има 14 рањених.

Према информацијама из медија, Урош Б. је био са друштвом у школском дворишту када се посвађао са њима. Дошао је до куће и узео аутоматску пушку. Потом се вратио до друштва, пуцао на екипу која је правила роштиљ, затим сјео у „мерцедес“ и наводно пуцао из аутомобила у покрету.

Наводно, он је касније мијењао аутомобил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана