Вољно за 1.046 војника

Ведрана Кулага
Вољно за 1.046 војника

Сарајево - Оружане снаге БиХ у идућих пет година напустиће 1.046 војника и других војних лица, док ће униформу до половине идуће деценије раздужити још 1.708, а за њихово збрињавање биће издвојено неколико милиона КМ.

Савјет министара БиХ усвојио је одлуку о удруживању средстава буџета Министарства одбране БиХ у вишегодишњи пројекат транзиције и збрињавања отпуштеног персонала Министарства одбране и Оружаних снага БиХ - Програм "Перспектива". Усвојена је и информација о вишегодишњем пројекту транзиције од 2016. до 2020. године вриједном 3,24 милиона КМ кроз који ће отпуштеним војницима на разне начине бити омогућено укључивање у цивилно друштво. Кроз програм "Перспектива" је у протекле двије године отпуштено 116 војника, а подаци Министарства одбране и Оружаних снага БиХ о стању персонала, који су и основ за планирање буџета, показују да ће се у процесу транзиције и збрињавања у овој години наћи 84 војника, а до краја 2024. године укупно 2.754 лица.

Имајући у виду да је транзиција стални процес и проблеме који га прате, а који су углавном у вези са кашњењем у поступку доношења буџета институција БиХ, надлежни су се одлучили да покрену дугогодишњи пројекат транзиције и збрињавања отпуштеног персонала, који ће трајати до 2020. године.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић казао је да је усвајање пројекта веома важно и да је усмјерен на елиминисање уочених проблема у транзицији и збрињавању отпуштеног персонала Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, односно примјени програма "Перспектива".

- Ти људи су дио себе оставили у Оружаним снагама и свака уређена ствар може нам само користити. Суштина је да имамо регулисане прописе и да људи знају да нису сами и да постоји систем који је стао иза њих - рекао је Јеринић.

У Савјету министара БиХ су нагласили да су подржали одлуку и дали одобрење Министарству одбране да реализују програм "Перспектива" да би била обезбијеђена помоћ и подршка институција БиХ у реинтеграцији особа отпуштених из Оружаних снага у цивилно друштво и њихово ново запошљавање.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић најавио је недавно да ће до краја новембра ове године бити усвојен документ "Преглед одбране БиХ", којим је предвиђено смањење броја војника у Оружаним снагама БиХ са 10.000 на 9.200. Планирано је и да ће број војних локација бити смањен са 63 на 57. У склопу тог процеса Предсједништву остаје обавеза да покуша да направи програме модернизације војске.

Разлози и проблеми

Транзиција и збрињавање отпуштеног персонала проистекли су из процеса реформе одбрамбеног система.

Војна служба престаје због законских одредаба и старосних граница, а са крупнијим проблемима надлежни су се почели сусретати 2010. године, јер је у процес транзиције ушао велики број војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана