Војници немају чим ни косу да суше

Ведрана Кулага Симић
Војници немају чим ни косу да суше

САРАЈЕВО - Пандемија вируса корона додатно је пољуљала лоше стање у војним редовима у БиХ, а војници су и лани у појединим касарнама морали сами да се сналазе како би загријали просторије и обезбиједили основне потрепштине, те исправили неправду када су у питању карте за одлазак у мировне мисије у Авганистан.

Ти и многи други недостаци унутар Оружаних снага (ОС) БиХ сажети су у најновијем извјештају војног повјереника за 2020. након обиласка касарни и објеката у којима бораве професионална војна лица.

Парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић има овлашћење да у било којем моменту, најављено или ненајављено, посјети све јединице и команде ОС и организационе јединице Министарства одбране (МО) БиХ.

У Центру за основну обуку у Пазарићу у септембру прошле године пописао је бројне потешкоће са којима се суочавају припадници јединице. На тој листи су се нашли застарјели систем гријања, недостатак бесконтактних топломјера, као и средстава за шишање кандидата, за сушење одјеће и косе након купања, те заштитних маски и рукавица.

- Отежано је и извршење хитних набавки, што резултира тиме да често старјешине из личних средстава обезбјеђују новац за одржавање локације и материјално-техничких услова - написао је Шиљеговић.

Команду Четврте пјешадијске бригаде у Чапљини, у којој има више од 1.200 припадника, обишао је крајем новембра. Велики проблем у том периоду био је и “ковид 19”, али и гријање.

- Недостатак енергената за гријање у објектима у којима бораве команда и јединице за операције подршке миру надомјештен је загријавањем просторија електричним гријалицама - пише у документу који ће се крајем овог мјесеца наћи пред посланицима у Представничком дому Парламента БиХ.

Ни пандемија вируса корона није зауставила жалбе које су војници и остала војна лица слали на адресу Канцеларије војног повјереника. Евидентирана су укупно 102 предмета, од којих су 73 вођена по притужбама, а остатак по захтјевима за пружањем правне помоћи.

Од 89 ријешених предмета у току прошле године, 62 су ријешена у корист професионалних војних лица, односно готово 70 одсто. Шиљеговић је због тога изразио забринутост због основаности притужби.

- Највећи број притужби односио се на неправилности у одабиру кандидата за одлазак у мисије мира, на остварење права за обављање дужности вишег формацијског мјеста у односу на чин, спровођење дисциплинских поступака и појединачне специфичне случајеве - појаснио је Шиљеговић.

Он је лани запримио више притужби професионалних војних лица због наводних неправилности при одабиру кандидата за одлазак у операције подршке миру у Авганистану, а неке су и исправљене након притужбе.

Ипак, није добио информације о евентуалним дисциплинским поступцима против одговорних лица.

Замјеница предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ Душанка Мајкић наглашава да сектор одбране годинама врви од проблема, отворених питања, а да је све то остало и без адекватне реакције. Потврдила је да ће надлежна комисија наредне седмице имати озбиљне разговоре о стању у ОС и МО БиХ.

- Многе ствари морамо разјаснити - истакла је Мајкићева за “Глас Српске”.

Рекорд

Бошко Шиљеговић је и ранијих годинама у извјештајима указивао на све што недостаје унутар касарни. Многи су истицали да је то недопустиво, с обзиром на то да је Министарство одбране БиХ рекордер по потрошњи јер на годишњем нивоу на располагању има око 250 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана