Vojnici nemaju čim ni kosu da suše

Vedrana Kulaga Simić
Vojnici nemaju čim ni kosu da suše

SARAJEVO - Pandemija virusa korona dodatno je poljuljala loše stanje u vojnim redovima u BiH, a vojnici su i lani u pojedinim kasarnama morali sami da se snalaze kako bi zagrijali prostorije i obezbijedili osnovne potrepštine, te ispravili nepravdu kada su u pitanju karte za odlazak u mirovne misije u Avganistan.

Ti i mnogi drugi nedostaci unutar Oružanih snaga (OS) BiH sažeti su u najnovijem izvještaju vojnog povjerenika za 2020. nakon obilaska kasarni i objekata u kojima borave profesionalna vojna lica.

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović ima ovlašćenje da u bilo kojem momentu, najavljeno ili nenajavljeno, posjeti sve jedinice i komande OS i organizacione jedinice Ministarstva odbrane (MO) BiH.

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću u septembru prošle godine popisao je brojne poteškoće sa kojima se suočavaju pripadnici jedinice. Na toj listi su se našli zastarjeli sistem grijanja, nedostatak beskontaktnih toplomjera, kao i sredstava za šišanje kandidata, za sušenje odjeće i kose nakon kupanja, te zaštitnih maski i rukavica.

- Otežano je i izvršenje hitnih nabavki, što rezultira time da često starješine iz ličnih sredstava obezbjeđuju novac za održavanje lokacije i materijalno-tehničkih uslova - napisao je Šiljegović.

Komandu Četvrte pješadijske brigade u Čapljini, u kojoj ima više od 1.200 pripadnika, obišao je krajem novembra. Veliki problem u tom periodu bio je i “kovid 19”, ali i grijanje.

- Nedostatak energenata za grijanje u objektima u kojima borave komanda i jedinice za operacije podrške miru nadomješten je zagrijavanjem prostorija električnim grijalicama - piše u dokumentu koji će se krajem ovog mjeseca naći pred poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ni pandemija virusa korona nije zaustavila žalbe koje su vojnici i ostala vojna lica slali na adresu Kancelarije vojnog povjerenika. Evidentirana su ukupno 102 predmeta, od kojih su 73 vođena po pritužbama, a ostatak po zahtjevima za pružanjem pravne pomoći.

Od 89 riješenih predmeta u toku prošle godine, 62 su riješena u korist profesionalnih vojnih lica, odnosno gotovo 70 odsto. Šiljegović je zbog toga izrazio zabrinutost zbog osnovanosti pritužbi.

- Najveći broj pritužbi odnosio se na nepravilnosti u odabiru kandidata za odlazak u misije mira, na ostvarenje prava za obavljanje dužnosti višeg formacijskog mjesta u odnosu na čin, sprovođenje disciplinskih postupaka i pojedinačne specifične slučajeve - pojasnio je Šiljegović.

On je lani zaprimio više pritužbi profesionalnih vojnih lica zbog navodnih nepravilnosti pri odabiru kandidata za odlazak u operacije podrške miru u Avganistanu, a neke su i ispravljene nakon pritužbe.

Ipak, nije dobio informacije o eventualnim disciplinskim postupcima protiv odgovornih lica.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentu BiH Dušanka Majkić naglašava da sektor odbrane godinama vrvi od problema, otvorenih pitanja, a da je sve to ostalo i bez adekvatne reakcije. Potvrdila je da će nadležna komisija naredne sedmice imati ozbiljne razgovore o stanju u OS i MO BiH.

- Mnoge stvari moramo razjasniti - istakla je Majkićeva za “Glas Srpske”.

Rekord

Boško Šiljegović je i ranijih godinama u izvještajima ukazivao na sve što nedostaje unutar kasarni. Mnogi su isticali da je to nedopustivo, s obzirom na to da je Ministarstvo odbrane BiH rekorder po potrošnji jer na godišnjem nivou na raspolaganju ima oko 250 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana