Војин Митровић, министар комуникација и транспорта БиХ: Сага са мостом у Градишци не смије нигдје да се понови

Ведрана Кулага Симић
Војин Митровић, министар комуникација и транспорта БиХ: Сага са мостом у Градишци не смије нигдје да се понови

БиХ јача сарадњу са сусједним државама у области инфраструктуре и тако постаје и ближа Европи, што и јесте циљ и тим темпом треба и наставити и на вријеме завршити започете мостове и важне саобраћајнице.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић, сумирајући разговоре које је посљедњих дана имао са колегама из Србије и Хрватске, а о теми инфраструктурног повезивања региона и санације мостова који су спона са тим земљама.

Митровић наглашава да су добри путеви, прелази и мостови својеврсно огледало земаља, предуслов за бољи живот и мамац за инвеститоре, чега је свјестан и садашњи сазив Савјета министара.

- Сарадња те врсте је приоритет у ресору којим руководим, јер је потребно повезати инфраструктуру са земљама региона да бисмо олакшали и убрзали промет робе и путника. Ријешили смо проблеме у вези са градњом прелаза код моста “Братољуб”, који је изградила Србија, а новац за прелаз одобрили смо на првој сједници, што није урадио претходни сазив. И Транспортна заједница заговара да земље западног Балкана граде заједничке прелазе да би контрола била на једном мјесту и тиме биле убрзане процедуре. Све радимо с циљем успостављања боље сарадње, а добре саобраћајнице и мостови су један пут ка томе - казао је Митровић.

ГЛАС: Осим обнове, у току је градња мостова на Сави код Градишке, који ће повезивати са Хрватском те на Рачи, који ће бити нова спона са Србијом, колико ти пројекти значе, не само БиХ него и региону?

МИТРОВИЋ: Мостови повезују народе. Путеви који пролазе кроз регион и мостови олакшаће и убрзати саобраћај те смањити трошкове промета робе. БиХ ћемо приближити региону, повезати са међународним коридорима, а са савременом путном инфраструктуром БиХ ће бити мјесто гдје ће и потенцијални инвеститори видјети шансу. Отвара се, једноставно, нова перспектива развоја БиХ, Републике Српске и ФБиХ, а на задовољство свих. Мост на Рачи би требало да буде завршен за двије, до двије и по године. И ту ће бити заједнички прелаз, а финансираће га, као и мост, Србија. Осим тога, ту је мост на Свилају, који ће повезати коридор 5Ц са коридором 10, односно са Будимпештом и то је још једна од важнијих трансверзала. Мост код Градишке заиста дуго чекамо, али сада се озбиљно ради са обје стране. На све то пред нама су и важни километри дионица аутопутева који ће повезивати Београд, Сарајево и Бањалуку.

ГЛАС: Да ли сага о градњи моста на Сави код Градишке може и треба да буде примјер како не треба радити?

МИТРОВИЋ: Нажалост, није било политичке воље у претходном периоду, мало се причало о тој теми, али кренуло је. Добра сарадња између сусједа доприноси развоју тих земаља. Разговор и преговори су пут до рјешења и тако морамо гледати и радити убудуће.

ГЛАС: Има застоја и у изградњи првог аутопута који ће спојити Београд и Сарајево. Србија напредује, шта се дешава у БиХ на дијелу који треба да иде од Брчког према Сарајеву?

МИТРОВИЋ: На том дијелу је мало шта урађено. Постоје застоји и треба интензивирати радове. За градњу аутопутева су надлежни ентитети, а у овом случају добрим дијелом то је обавеза ФБиХ. Република Српска је у доста бољој ситуацији, јер је урађена експропријација цијеле трасе од Раче до Бијељине, а радиће се и од Брчког према Вукосављу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана