Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH: Saga sa mostom u Gradišci ne smije nigdje da se ponovi

Vedrana Kulaga Simić
Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH: Saga sa mostom u Gradišci ne smije nigdje da se ponovi

BiH jača saradnju sa susjednim državama u oblasti infrastrukture i tako postaje i bliža Evropi, što i jeste cilj i tim tempom treba i nastaviti i na vrijeme završiti započete mostove i važne saobraćajnice.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, sumirajući razgovore koje je posljednjih dana imao sa kolegama iz Srbije i Hrvatske, a o temi infrastrukturnog povezivanja regiona i sanacije mostova koji su spona sa tim zemljama.

Mitrović naglašava da su dobri putevi, prelazi i mostovi svojevrsno ogledalo zemalja, preduslov za bolji život i mamac za investitore, čega je svjestan i sadašnji saziv Savjeta ministara.

- Saradnja te vrste je prioritet u resoru kojim rukovodim, jer je potrebno povezati infrastrukturu sa zemljama regiona da bismo olakšali i ubrzali promet robe i putnika. Riješili smo probleme u vezi sa gradnjom prelaza kod mosta “Bratoljub”, koji je izgradila Srbija, a novac za prelaz odobrili smo na prvoj sjednici, što nije uradio prethodni saziv. I Transportna zajednica zagovara da zemlje zapadnog Balkana grade zajedničke prelaze da bi kontrola bila na jednom mjestu i time bile ubrzane procedure. Sve radimo s ciljem uspostavljanja bolje saradnje, a dobre saobraćajnice i mostovi su jedan put ka tome - kazao je Mitrović.

GLAS: Osim obnove, u toku je gradnja mostova na Savi kod Gradiške, koji će povezivati sa Hrvatskom te na Rači, koji će biti nova spona sa Srbijom, koliko ti projekti znače, ne samo BiH nego i regionu?

MITROVIĆ: Mostovi povezuju narode. Putevi koji prolaze kroz region i mostovi olakšaće i ubrzati saobraćaj te smanjiti troškove prometa robe. BiH ćemo približiti regionu, povezati sa međunarodnim koridorima, a sa savremenom putnom infrastrukturom BiH će biti mjesto gdje će i potencijalni investitori vidjeti šansu. Otvara se, jednostavno, nova perspektiva razvoja BiH, Republike Srpske i FBiH, a na zadovoljstvo svih. Most na Rači bi trebalo da bude završen za dvije, do dvije i po godine. I tu će biti zajednički prelaz, a finansiraće ga, kao i most, Srbija. Osim toga, tu je most na Svilaju, koji će povezati koridor 5C sa koridorom 10, odnosno sa Budimpeštom i to je još jedna od važnijih transverzala. Most kod Gradiške zaista dugo čekamo, ali sada se ozbiljno radi sa obje strane. Na sve to pred nama su i važni kilometri dionica autoputeva koji će povezivati Beograd, Sarajevo i Banjaluku.

GLAS: Da li saga o gradnji mosta na Savi kod Gradiške može i treba da bude primjer kako ne treba raditi?

MITROVIĆ: Nažalost, nije bilo političke volje u prethodnom periodu, malo se pričalo o toj temi, ali krenulo je. Dobra saradnja između susjeda doprinosi razvoju tih zemalja. Razgovor i pregovori su put do rješenja i tako moramo gledati i raditi ubuduće.

GLAS: Ima zastoja i u izgradnji prvog autoputa koji će spojiti Beograd i Sarajevo. Srbija napreduje, šta se dešava u BiH na dijelu koji treba da ide od Brčkog prema Sarajevu?

MITROVIĆ: Na tom dijelu je malo šta urađeno. Postoje zastoji i treba intenzivirati radove. Za gradnju autoputeva su nadležni entiteti, a u ovom slučaju dobrim dijelom to je obaveza FBiH. Republika Srpska je u dosta boljoj situaciji, jer je urađena eksproprijacija cijele trase od Rače do Bijeljine, a radiće se i od Brčkog prema Vukosavlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana