Власт у Сарајеву тражи начин да убрза земљу на европском путу: Брисел убјеђују и декларацијом

Ведрана Кулага Симић
Власт у Сарајеву тражи начин да убрза земљу на европском путу: Брисел убјеђују и декларацијом

САРАЈЕВО - Док у БиХ увелико трају преговори шта треба да пише у три кључна закона на којима, с циљем њеног напретка на европском путу, инсистира и званични Брисел, на заједничком нивоу власти требало би да идуће седмице буде отворена расправа о приједлогу декларације о добијању кандидатског статуса за чланство.

БиХ годинама, од када је и формално закорачила на пут ка ЕУ, не успијева да забиљежи већи напредак, те су највећи дио тог периода обиљежила само обећања домаћих званичника да ће реформе бити спроведене, те поруке из ЕУ да се то очекује од БиХ. Ситуација је донекле промијењена када је крајем маја 2019. године Европска комисија објавила Мишљење о захтјеву БиХ за чланство и дала позитиван сигнал да, уз испуњење 14 приоритета, може да очекује и статус кандидата, што је прва степеница. У међувремену су три ставке - измјене закона о јавним набавкама, сукобу интереса, те о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) испливале као приоритетни задаци, уз реформу изборног законодавства.

Шта је до сада урађено и може ли БиХ да се овог љета или до краја године нада статусу кандидата, биће разматрано у понедјељак, за када је заказана сједница Заједничке парламентарне комисије за европске интеграције. На дневном реду је и приједлог декларације о добијању кандидатског статуса за чланство у Европској унији.

Са предсједавајућим Заједничке комисије Николом Ловриновићем (ХДЗ БиХ), који је и предлагач декларације, нисмо успјели да ступимо у контакт. С друге стране, његов замјеник Лазар Продановић (СНСД) за “Глас” истиче да има размишљања да би било добро да она буде усвојена како би се послала још једна порука да је БиХ окренута ка ЕУ путу, те да се не своди све на причу о 14 приоритета.

- И раније смо имали сличне декларације у Парламенту БиХ, с обзиром на то, условно речено, вербално, јединствено опредјељење домаћих политичара за пут ка ЕУ. Видјећемо како ће проћи на комисији. Има смисла свакако, да бисмо послали поруку ка европским институцијама о европској будућности западног Балкана јер има и неусаглашених ставова чланица ЕУ и отезања, као што је случај са Сјеверном Македонијом и Албанијом, па и Србијом - рекао је Продановић.

Још боља порука би била, сматра, ако би овакав приједлог декларације и у оба парламентарна дома на нивоу БиХ добио подршку.

- Паралелно с тим, ипак, морамо радити и завршити три ствари које су на врху листе задатака. Није довољно само то што очекујемо од других, него се мора и БиХ прилагођавати вриједностима ЕУ. Ипак, све је још неизвјесно - казао је Продановић и подсјетио да су измјене закона о јавним набавкама добиле зелено свјетло у Представничком дому и да слиједи расправа у Дому народа.

Измјена Закона о сукобу интереса је, према неким информацијама, добила и позитивно мишљење Венецијанске комисије, а у Савјету министара БиХ су потврдили да су спремне измјене Закона о ВСТС-у и наћи ће се на дневном реду данашње сједнице. И сам Ловриновић је недавно рекао да су неке теме покренуте с мртве тачке, те позвао ЕУ да кандидатски статус БиХ додијели и ако до половине ове године не буду испуњени сви тражени услови јер ће, како је навео, већ тада бити веома препознатљив кредибилан напор који земља улаже у постизање тражених стандарда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана