Vlast u Sarajevu traži način da ubrza zemlju na evropskom putu: Brisel ubjeđuju i deklaracijom

Vedrana Kulaga Simić
Vlast u Sarajevu traži način da ubrza zemlju na evropskom putu: Brisel ubjeđuju i deklaracijom

SARAJEVO - Dok u BiH uveliko traju pregovori šta treba da piše u tri ključna zakona na kojima, s ciljem njenog napretka na evropskom putu, insistira i zvanični Brisel, na zajedničkom nivou vlasti trebalo bi da iduće sedmice bude otvorena rasprava o prijedlogu deklaracije o dobijanju kandidatskog statusa za članstvo.

BiH godinama, od kada je i formalno zakoračila na put ka EU, ne uspijeva da zabilježi veći napredak, te su najveći dio tog perioda obilježila samo obećanja domaćih zvaničnika da će reforme biti sprovedene, te poruke iz EU da se to očekuje od BiH. Situacija je donekle promijenjena kada je krajem maja 2019. godine Evropska komisija objavila Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo i dala pozitivan signal da, uz ispunjenje 14 prioriteta, može da očekuje i status kandidata, što je prva stepenica. U međuvremenu su tri stavke - izmjene zakona o javnim nabavkama, sukobu interesa, te o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) isplivale kao prioritetni zadaci, uz reformu izbornog zakonodavstva.

Šta je do sada urađeno i može li BiH da se ovog ljeta ili do kraja godine nada statusu kandidata, biće razmatrano u ponedjeljak, za kada je zakazana sjednica Zajedničke parlamentarne komisije za evropske integracije. Na dnevnom redu je i prijedlog deklaracije o dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Sa predsjedavajućim Zajedničke komisije Nikolom Lovrinovićem (HDZ BiH), koji je i predlagač deklaracije, nismo uspjeli da stupimo u kontakt. S druge strane, njegov zamjenik Lazar Prodanović (SNSD) za “Glas” ističe da ima razmišljanja da bi bilo dobro da ona bude usvojena kako bi se poslala još jedna poruka da je BiH okrenuta ka EU putu, te da se ne svodi sve na priču o 14 prioriteta.

- I ranije smo imali slične deklaracije u Parlamentu BiH, s obzirom na to, uslovno rečeno, verbalno, jedinstveno opredjeljenje domaćih političara za put ka EU. Vidjećemo kako će proći na komisiji. Ima smisla svakako, da bismo poslali poruku ka evropskim institucijama o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana jer ima i neusaglašenih stavova članica EU i otezanja, kao što je slučaj sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pa i Srbijom - rekao je Prodanović.

Još bolja poruka bi bila, smatra, ako bi ovakav prijedlog deklaracije i u oba parlamentarna doma na nivou BiH dobio podršku.

- Paralelno s tim, ipak, moramo raditi i završiti tri stvari koje su na vrhu liste zadataka. Nije dovoljno samo to što očekujemo od drugih, nego se mora i BiH prilagođavati vrijednostima EU. Ipak, sve je još neizvjesno - kazao je Prodanović i podsjetio da su izmjene zakona o javnim nabavkama dobile zeleno svjetlo u Predstavničkom domu i da slijedi rasprava u Domu naroda.

Izmjena Zakona o sukobu interesa je, prema nekim informacijama, dobila i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, a u Savjetu ministara BiH su potvrdili da su spremne izmjene Zakona o VSTS-u i naći će se na dnevnom redu današnje sjednice. I sam Lovrinović je nedavno rekao da su neke teme pokrenute s mrtve tačke, te pozvao EU da kandidatski status BiH dodijeli i ako do polovine ove godine ne budu ispunjeni svi traženi uslovi jer će, kako je naveo, već tada biti veoma prepoznatljiv kredibilan napor koji zemlja ulaže u postizanje traženih standarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana