Корак ближе “Тијанином закону”

Маријана Миљић-Бјеловук
Корак ближе “Тијанином закону”

БАЊАЛУКА - Република Српска је корак ближе да казну дуготрајног затвора замијени доживотном робијом за починиоце најтежих кривичних дјела по узору на недавно усвојени “Тијанин закон” у Србији.

Ова казна за починиоце најтежих кривичних дјела уведена је Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика РС који је Влада Српске усвојила на сједници у петак.

-  Предложеним нацртом закона врши се прецизирање начела законитости, замјена казне дуготрајног затвора казном доживотног затвора, увођење института изузетности краткотрајне казне затвора која супституише институт правоснажно изречене казне затвора до шест мјесеци - саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе РС.

Министар правде РС Антон Касиповић потврдио је “Гласу Српске” да Српска доживотну казну затвора уводи по узору на Србију и недавно усвојени “Тијанин закон” у тој држави.

- Казна доживотног затвора односи се на починиоце најтежих кривичних дјела. Очекујемо да увођење те казне утиче позитивно у смислу односа према тој санкцији - казао је само кратко Касиповић.

До сада је у Српској дуготрајна казна затвора износила од 25 до 45 година.

Клуб СНСД-а у Народној скупштини РС био је иницијатор да се уведе казна доживотног затвора за свирепе убице и силоватеље дјеце, као и убице трудница и немоћних особа.

- Ми смо покренули иницијативу увођења доживотне казне затвора, али је она долазила и од грађана. Очекујем да кроз расправу у Народној скупштини РС, али и остале јавне расправе грађани једноставно схвате да ми морамо пооштрити санкције према починиоцима најтежих кривичних дјела. Ту не смијемо имати милости. Не знам да ли ћемо ићи ка потпуној верзији коју има Србија без могућности условног отпуста. Ја бих ипак волио да о томе највише струка расправља - казао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић.

Он очекује да ће утврђени закон имати подршку свих посланика у Скупштини.

Измјенама и допунама Кривичног законика приступило се због недавне одлуке Уставног суда РС који је неуставним прогласио поједине одредбе тог закона али и због ступања на снагу измјена Закона о заштити од насиља у породици.

У Србији је у мају 2019. години усвојен и на снагу су ступиле измјене и допуне Кривичног законика, у складу са приједлогом Фондације “Тијана Јурић”. Тијана Јурић, петнаестогодишњакиња из Србије, отета је, мучена, злостављана и убијена 2014. године. Њу је убио Драган Ђурић, тридесетчетворогодишњи месар из београдског насеља Сурчин. Он је правоснажно осуђен на 40 година затвора због тог злочина.

Предшколско образовање

Влада Српске утврдила је у петак и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у РС, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку РС. Влада је усвојила и план програма за дјецу у години пред полазак у школу којим је обухваћено 4.279 малишана у Српској, а за те намјене биће утрошено 404.611 марака.

- Планом програма омогућава похађање предшколског програма у срединама у којима дјеца нису имала могућност да похађају програм предшколског васпитања и образовања из инфраструктурних и других разлога - казала је министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана