Влада Српске утврдила Приједлог закона о фискализацији

РТРС
Foto: гс

Влада Републике Српске на данашњој сједници утврдила је Приједлог закона о фискализацији којим би требало да буду ријешене техничке потешкоће актуелног система фискалзиације који се примјењује од 2008. године.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби даљег развијања и унапређења система фискализације с циљем сузбијања "сиве економије" у Републици Српској.

Разлике између Нацрта и Приједлога закона, које су резултат скупштинске и јавне расправе, огледају се у томе да је уведен оператер фискалног система чије су основне обеавезе омогућавање обвезнику фискализације усклађивање пословања са одредбама овог закона и одржавање и подршка електронских фискалних уређаја - саопштено је из Владе Српске.

Кључно питање на које је оваквим рјешењем дат одговор, било је како да се растерети Пореска управа Републике Српске од свих оних оперативно-техничких питања која су веома захтјевна и подразумјевају кадровске капацитете које је у државној управи готово немогуће обезбједити у данашње вријеме с обзиром на немогућности да се спријечи одлив информатичког и инжењерског кадра.

Овакво рјешење постоји у неким земљама (Аустрија, Русија, Хрватска), а све више земаља се и одлучује на успостављање оператера фискалног система који се брине о свим аспектима фискализације на страни пореског обвезника - додаје се у саопштењу.

То подразумијева хоризонтално управљање и надгледање чиме се растерећује Пореска управа и омогућава се да извршава своје примарне обавезе (утврђивање, контрола и наплата пореских обавеза) без застоја.

Разматране су и иницијатива о изградњи школе у Источном Новом Сарајеву, те подручних одјељења у бањалучким насељима Ада и Паприковац.

Влада Републике Српске прихватила је данас иницијативу о изградњи подручне основне школе у бањалучком насељу Паприковац и објекта основне школе у Источном Новом Сарајеву чија реализација је планирана за наредну годину - изјавила је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана