Двије године од изрицања пресуде Махмуљину: Највећа срамота правосуђа!

Маријана Миљић Бјеловук
Двије године од изрицања пресуде Махмуљину: Највећа срамота правосуђа!

САРАЈЕВО - Бивши командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, који је прије двије године осуђен за ратне злочине над Србима на Возући и Озрену, никада се неће вратити у земљу и завршити иза решетака, поручују представници републичких институција и организација.

Апелационо одјељење Суда БиХ је 28. априла 2022. године осудило Махмуљина на казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. над Србима. Умјесто у затвор Махмуљин је према разним наводима отишао у Турску. За њим је расписана и међународна потјерница крајем 2022. године, али од њега ни гласа.

У Министарству правде БиХ казали су “Гласу” да су у септембру 2023. године од релевантних институција Турске информисани да тамошња надлежна тијела нису лоцирала Махмуљина. 

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић навео је да и оно мало судских процеса које имамо када је ријеч о српским жртвама нема задовољавајући епилог.

- Од цијелих тих процеса праве се фарсе. Врхунац свега је да када имамо и неку осуђујућу пресуду за бошњачке официре или војнике, као што је случај са Махмуљином, он једноставно напусти БиХ. Неизвјесно је сада гдје се он уопште налази - казао је “Гласу” Нуждић.

Подсјећа да су се на планини Озрен десили неки од најбруталнијих ратних злочина над којима су се згрожавали европски и свјетски званичници који су имали прилику да то виде.

- О тој бруталности говори чињеница да је Хашки трибунал чак одбио да прикаже те снимке у судници - поручио је Нуждић.

Наглашава да је евидентно да Махмуљин неће издржавати казну затвора на коју је осуђен.

- Видимо да у овом случају нема никакве дипломатске офанзиве као што је то случај са резолуцијом о наводном геноциду у Сребреници. Једноставно када су у питању српске жртве имамо одсуство било какве интервенције са нивоа БиХ, односно оних који би требало да се баве тим питањем - закључио је Нуждић.

Сличног става је и предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић који наводи да је Махмуљин осуђен само на папиру.

- Оно што је поражавајуће јесте то да је он добио срамно малу казну. Оног дана када су му ту казну ставили на папир знали су да он неће завршити иза решетака. Пустили су га да оде. Он се никада више неће вратити нити бити изручен БиХ - казао је “Гласу” Којић.

Све то, наглашава, показује какво је правосуђе на нивоу БиХ, јер поред срамно ниских казни српским жртвама се руга и тиме што допушта пресуђеним ратним злочинцима да лагано ишетају из земље.

- То је широк дијапазон ругања српским жртвама. Они су спремни све да ураде како би прекројили историју и направили онакву каква њима одговара - закључио је Којић.

Избрисан из бирачког списка

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је почетком овог мјесеца донијела одлуку да Сакиб Махмуљин не буде уписан у Централни бирачки списак.

- Именованом је изречена казна затвора у трајању од осам година због злочина против ратних заробљеника. Није ступио на издржавање казне затвора и расписана је међународна потјерница - поручили су тада из ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана