Vlada Srpske utvrdila Prijedlog zakona o fiskalizaciji

RTRS
Foto: gs

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o fiskalizaciji kojim bi trebalo da budu riješene tehničke poteškoće aktuelnog sistema fiskalziacije koji se primjenjuje od 2008. godine.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi daljeg razvijanja i unapređenja sistema fiskalizacije s ciljem suzbijanja "sive ekonomije" u Republici Srpskoj.

Razlike između Nacrta i Prijedloga zakona, koje su rezultat skupštinske i javne rasprave, ogledaju se u tome da je uveden operater fiskalnog sistema čije su osnovne obeaveze omogućavanje obvezniku fiskalizacije usklađivanje poslovanja sa odredbama ovog zakona i održavanje i podrška elektronskih fiskalnih uređaja - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Ključno pitanje na koje je ovakvim rješenjem dat odgovor, bilo je kako da se rastereti Poreska uprava Republike Srpske od svih onih operativno-tehničkih pitanja koja su veoma zahtjevna i podrazumjevaju kadrovske kapacitete koje je u državnoj upravi gotovo nemoguće obezbjediti u današnje vrijeme s obzirom na nemogućnosti da se spriječi odliv informatičkog i inženjerskog kadra.

Ovakvo rješenje postoji u nekim zemljama (Austrija, Rusija, Hrvatska), a sve više zemalja se i odlučuje na uspostavljanje operatera fiskalnog sistema koji se brine o svim aspektima fiskalizacije na strani poreskog obveznika - dodaje se u saopštenju.

To podrazumijeva horizontalno upravljanje i nadgledanje čime se rasterećuje Poreska uprava i omogućava se da izvršava svoje primarne obaveze (utvrđivanje, kontrola i naplata poreskih obaveza) bez zastoja.

Razmatrane su i inicijativa o izgradnji škole u Istočnom Novom Sarajevu, te područnih odjeljenja u banjalučkim naseljima Ada i Paprikovac.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas inicijativu o izgradnji područne osnovne škole u banjalučkom naselju Paprikovac i objekta osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu čija realizacija je planirana za narednu godinu - izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana