Ћорић: Наплата путарине у прва три мјесеца увећана за више од 800.000 КМ

СРНА
Ћорић: Наплата путарине у прва три мјесеца увећана за више од 800.000 КМ

БАЊАЛУКА - Вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске" Недељко Ћорић изјавио је Срни да су добром пословном политиком у претходној години повећали наплату путарине за више од 20 одсто или за око шест милиона КМ.

Ћорић је истакао да се тенденција раста наставља и у овој години, када је за прва три мјесеца пораст наплате путарине био 11,7 одсто у односу на исти период лани или више од 800.000 КМ додатних средстава.

"Циљ нам је да прикупимо што више средстава и да их усмјеримо за одржавање и можда изградњу неких других дионица ауто-пута. Нисмо ни близу пуног капацитета наплате путарине на изграђеним дионицама, али очекујемо то након пуштања у рад моста на Сави код Градишке", рекао је Ћорић, додајући да се то очекује до краја сљедеће године.

Осим повећања наплате, циљ "Аутопутева" је и да што више корисника пређе на систем електронске наплате, посредством тагова.

"Промовишемо тај систем наплате да људи разумију да немају потребе да чекају у редовима, да им је то скупље и да губе вријеме. Много је возача који свакодневно користе ауто-пут, а немају таг уређаје. Возачи који имају таг плаћају путарину 18 одсто јефтиније", нагласио је Ћорић.

Он је поновио да су "Аутопутеви" у пројекту реализације јединственог система за наплату путарине између Републике Српске и Србије.

"Прошле године смо такав систем успоставили са `Аутоцестама ФБиХ`. Очекујемо да ћемо након Србије успјети да се проширимо на Хрватску и остале земље, које имају компатибилну опрему", истакао је Ћорић.

Говорећи о изградњи нових дионица ауто-путева у Републици Српској, Ћорић је навео да су тренутно у пуном капацитету два градилишта, дионица Коридора "Пет це" код Добоја и дионица ауто-пута од Бијељине до Раче.

"Обилазница око Добоја познатија као Путниково брдо је кратка дионица од шест километара, али јако захтјевна и на њој имамо два велика тунела, мост и вијадукт. Радови се одвијају планираном динамиком. Посебно смо задовољни како напредују радови на насипима и ископима, на насипима смо већ на 75 одсто планираних радова, а на ископима 60 одсто", прецизирао је Ћорић.

Он је потврдио да је завршено око 85 одсто радова на изградњи моста, те око 40 одсто вијадукта.

Ћорић је подсјетио да се градња ове дионице финансира средствима Европске банке за обнову и развој од 150 милиона евра, уз 38,5 милиона евра грант средстава.

"Други пројекат је изградња дионице ауто-пута од Бијељине до Раче, дуге 20 километара, гдје смо на комплатној траси урадили први слој насипа и сад се подиже насип на цијелој траси, те се креће са изградњом објеката", навео је Ћорић.

Он је нагласио да су још два пројекта у фази закључивања финансијског уговора.

"На пројекту Бијељина-Брчко изабрани су најповољнији понуђачи, кинеска компанија `Чајна оверсајз груп`. У току је финансијско уговарање, односно обезбјеђивање финансијских средстава, која су они по тендеру дужни да обезбиједе. Очекујемо да ћемо у наредом периоду доћи до коначног уговора о финансирању и саме градње", рекао је Ћорић.

Према његовим ријечима, дуги је пројекат изградње ауто-пута од Вукосавља до Брчког, гдје је кинеска компанија "Чајна стејт констракшн" побиједила на тендеру и гдје је потписан комерцијални уговор, те се очекује да ускоро буде потписан и финансијски уговор.

"Ту је исплаћен аванс од 10 одсто и кинески партнер је већ кренуо са припремним радовима", додао је Ћорић.

Када је ријеч о ауто-путу Приједор-Бањалука, Ћорић је подсјетио да је обезбијеђена грађевинска дозвола за значајан дио саобраћајнице, те да не очекује застој.

Ћорић је рекао да су наведени пројекти у оквиру четворогодишњег циклуса градње, након којег би Република Српска требало да има нових 120 километара ауто-путева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана