Ђокић: Војска дала највећи допринос трајању Српске

ГС
Ђокић: Војска дала највећи допринос трајању Српске

БАЊАЛУКА- Војска Републике Српске (ВРС) је великим ангажовањем и огромном жртвом дала највећи допринос одбрани Српске, као и њеном данашњем трајању, истакао је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић у честитки коју је упутио поводом 32 године од оснивања ВРС.

-Никада не смијемо допустити да херојство народа, војника и официра ВРС падне у заборав. Морамо налазити начин да приближимо то херојство, велику борбу и одлучност коју су показали припадници војске и народ који је ту војску максимално помагао и био њен дио. Веома је важно да преносимо истину о стварању Републике Српске и о жртвама које су принесене за слободу - нагласио је Ђокић.

Истакао је да је основна улога ВРС била да заштити вјековне просторе на којима је српски народ живио, те да данас улогу заштитника и чувара тековина има Трећи пјешадијски Република Српска пук.

-Команда, официри и припадници овог пука часно и достојанствено представљају Републику Српску и чувају њене тековине. Хвала им на томе што са поносом његују традицију и културно историјско - насљеђе ВРС – поручио је Ђокић.

Скупштина српског народа у БиХ је на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана