Откривене спомен-бисте посланика НСРС убијених на почетку рата

Срна
Откривене спомен-бисте посланика НСРС убијених на почетку рата

БАЊАЛУКА - Чланови породица тројице народних посланика првог сазива Народне скупштине Републике Српске који су убијени на почетку Одбрамбено-отаџбинског рата открили су данас њихове спомен-бисте, а предсједници Републике Српске Милорад Додик и Народне скупштине Српске Ненад Стевандић спомен-плоче и грб над којим су се посланици заклели на вјерност Српској.

Спомен-бисте Милутина Најдановића, Горана Зекића и Милована Бјелошевића откривене су у холу Народне скупштине Републике Српске.

Откривању присуствују и посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске, бивши предсједници Народне скупштине и остале званице.

Стевандић је претходно у Кабинету предсједника Народне скупштине разговарао са породицама убијених посланика првог скупштинског сазива.

Професор Милутин Најдановић био је посланик СДС-а у првој демократској Скупштини СР БиХ, а био је и професор на Медицинском факултету у Сарајеву и оснивач Торакалне хирургије у том граду.

Убијен је на свиреп начин у ноћи 14. августа 1992. године у ратном Сарајеву, а злочинци никада нису откривени и процесуирани.

Посланик првог сазива Горан Зекић - судија из Сребренице убијен је у засједи 8. маја 1992. године док се враћао из Братунца.

Милован Бјелошевић, предсједник општине Дервента, пјесник и писац, убијен је снајперским хицем у леђа у близини своје куће 21. маја 1992. године.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је поносан што је био саборац посланицима првог сазива Народне скупштине који су убијени на почетку стварања Српске, јер су се борили за заједничку идеју - да живи Република Српска.

Додик је нагласио да су тадашње руководство Републике Српске, али и посланици првог сазива Народне скупштине дали велики допринос стварању Српске.

-Заједно смо то радили, свако са својих политичких позиција, али на националним питањима није било никаквих разлика - рекао је Додик у обраћању.

Истакао је да ствараоци Републике Српске данас заслужују подршку сваке врсте од институција Српске.

-Породицама је, наравно, најтеже и бол која и данас траје најбоље говори колико је то било тешко, али је важно да то нисмо заборавили - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је искоришћен први тренутак у којем је било могуће да се убијеним посланицима ода почаст.

-Раније то није било могуће, али је важно да се Република Српска изградила да може то да учини. Сјећање данас није нимало мање него што је било тад - напоменуо је Додик.

Он је рекао да се живо сјећа тих посланика, да добро зна како су се борили у атмосфери ниподаштавања и бројних покушаја да се елимминише свако српско представљање на нивоу БиХ.

-Тадашње руководство Српске и посланици првог сазива издржали су притиске које не можемо ни да замислимо, те учинили све да се народ организује и уједини - нагласио је Додик.

Поручио је да Срби данас, без обзира на притиске који трају, морају остати привржени основној националној идеји коју су ти људи бранили, а то је да се формира Српска, која је једини гарант слободе на овом простору.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да тројица народних посланика нису били војне мете, већ су се искључиво бавили политиком и заштитом властитог народа.

Стевандић је нагласио да је ријеч о људима који су први подигли руку за стварање Републике Српске и због тога и погинули.

-Гласали су и за први Устав и за Војску Републике Српске и свима вама који сте живи и здрави желим на томе да вам се захвалим - истакао је Стевандић.

Он је подсјетио да су Најдановића убили злочинци у Сарајеву, а многима од њих или њиховим породицама је сигурно као угледни сарајевски љекар спасавао животе.

-Бјелошевић је убијен снајперским метком у леђа док је покушао да помогне рањенику на 300 метара од своје куће. Зекић је убијен у засједи као цивил на једној кривини између Сребренице и Братунца од људи који вјероватно и данас воде политику у Сарајеву и одлучују о питањима Сребренице - навео је Стевандић.

Он је поручио да не треба заборавити људе попут Најдановића, Зекића и Бјелошевића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана