Зеленковић: До краја године “Жељезнице” постају холдинг

Срна
Foto: Г.С.

НОВИ ГРАД - Завршетак реструктурирање “Жељезница Републике Српске” очекује се до краја године и фирма ће бити организована као холдинг са три зависна предузећа, рекао је извршни директор ове компаније Драган Зеленковић.

Према његовим рјечима, у току је израда завршног документа којим ће кроз финансијски извјештај доћи до конверзије дуга у капитал, чиме ће Република Српска бити власник више од 90 одсто.

“Кроз процес је завршено финансијско реструктурисање, организационо је при крају, а задња фаза је власничко реструктурисање”, рекао је Зеленковић новинарима у Новом Граду и напоменуо да су “Жељезнице Републике Српске” прво јавно предузеће у Српској које је ушло у процес реструктурисања према програму Свјетске банке.

Кад је ријеч о пројектима, Зеленковић је истакао да је за 80 одсто случајева већ спремна документација, идејни и главни пројекти.

Он очекује да ће ускоро, након изградње ауто-путева, на ред доћи модернизација жељезница.

“Жељезнице Српске сада испуњавају своје обавезе према запосленима, добављачима и фондовима без кашњења”, рекао је Зеленковић, додајући да су у овом предузећу запослена 1.802 радника, те да су имали конкурс за запошљавање 117 радника.

На жељезничкој станици у Новом Граду данас су положени вијенци код спомен-обиљежја за жељезничаре погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Јавно предузеће “Жељезнице Републике Српске” основано је 12. маја 1992. године одлуком Владе Републике Српске, па стога тај датум ова компанија обиљежава као Дан предузећа и слави Светог Василија Острошког као крсну славу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана