Којић: Санкционисати Хелеза због његових изјава

Срна
Којић: Санкционисати Хелеза због његових изјава

САРАЈЕВО - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да изјаве министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза у вези са производњом и прометом дронова самоубица требају бити провјерене, али и да оне подразумијевају озбиљно санкционисање од правосудних институција.

-Јер, ако су тачне информације, онда овдје постоје одређени планови и формирање неких формација и потенцијално наоружавање тих формација кроз дронове самоубице, а са друге стране, ако се ради о дезинформацијама, онда је вријеме да Тужилаштво процесуира лица, у овом конкрентом случају Хелеза - рекао је Којић Срни.

Напомиње да би, уколико се ова изјава испостави као тачна, Хелеза требало процесуирати и због тога што нису потписани уговори за извоз наоружања и опреме када су у питању дронови самоубице.

-Али, ако није тачна онда се односи на другу врсту кривичног дјела, а то је ширење мржње или страха међу једну или двије етничке групе, али говорим превасходно према српском народу, јер су то одређене врсте пријетњи - навео је Којић.

Он је подсјетио и на изјаву министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца који је рекао да не постоје потписани уговори за производњу и промет дроновима самоубицама, за које сагласност даје надлежно министарство и који је најавио одређене активности у вези са Хелезовим санкционисањем.

-Такво понашање се треба санкционисати и у сваком смислу дајем подршку активизму министра (Сташе) Кошарца који је то већ најавио - истакао је Којић.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац позвао је надлежне институције, првенствено Сипу и Тужилаштво БиХ, да испитају наводе министра Хелеза о производњи дронова самоубица и њиховом тестирању на локацијама унутар и изван БиХ.

-Уколико надлежне институције утврде да је дошло до нелегалне производње и промета дронова самоубица, Министарство спољне трговине и економских односа, у складу са законским прописима, покренуће процедуре санкционисања правних лица која су илегално поступила. Законом о производњи наоружања и војне опреме прописане су новчане казне и могућност забране рада компанијама које се баве нелегалном производњом - попручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана